ISPRAĆAJ U MOSKVI

Gorbačova pokapaju u subotu, ceremonija se održava na mjestu gdje je 1953. bilo izloženo Staljinovo tijelo

Obred će biti otvoren za javnost, a Gorbačov će potom biti pokopan na moskovskom središnjem groblju Novodeviči

Mihail Gorbačov

 Reynaldo Paganelli/Nurphoto Via Afp

Pogreb posljednjeg vođe Sovjetskog Saveza Mihaila Gorbačova, koji je umro u utorak u Moskvi u dobi od 91 godine, održat će se u subotu, izvijestila je novinska agencija Interfax pozivajući se na Gorbačovljevu kćer.

Pogrebna ceremonija održat će se u poznatoj Dvorani stupova u moskovskom Domu sindikata, izvijestio je Interfax, na istom mjestu gdje je bilo izloženo tijelo Josifa Staljina nakon njegove smrti 1953. godine.

Aleksej Venediktov, bivši urednik radijske postaje Eho Moskve i Gorbačovljev prijatelj, također je u objavama na društvenim mrežama rekao da će se sprovod održati u subotu, 3. rujna.

Obred će biti otvoren za javnost, a Gorbačov će potom biti pokopan na moskovskom središnjem groblju Novodeviči, objavila je novinska agencija TASS pozivajući se na Vladimira Poljakova, glasnogovornika Zaklade Gorbačov.

Deseci visokih političara, pjesnika, članova kraljevske obitelji i intelektualaca pokopani su na tom groblju otkako je ono uspostavljeno u 16. stoljeću - među njima i Boris Jeljcin, prvi predsjednik Rusije i Gorbačovljev politički suparnik. Tamo počiva i Gorbačovljeva supruga Raisa, koja je umrla 1999.

Nikita Hruščov jedini je sovjetski vođa koji je ondje pokopan, a većina ostalih pokopana je uz zidove Kremlja na Crvenom trgu.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov ranije je rekao da će Kremlj tijekom srijede odlučiti hoće li Gorbačovu biti organiziran državni sprovod.

Novinska agencija TASS izvijestila je da je Peskov rekao da će Kremlj kasnije objaviti hoće li predsjednik Vladimir Putin prisustvovati Gorbačovljevu sprovodu.

Putin je ranije u srijedu brzojavom izrazio sućut Gorbačovljevoj rodbini. Kremlj je za pokojnog političara rekao da je izvanredni svjetski državnik koji je pomogao okončanju Hladnog rata, ali da je jako pogriješio u pogledu mogućnosti približavanja "krvožednom" Zapadu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. prosinac 2022 14:59