IZBORI U SLOVENIJI

Golobu najveća pobjeda u povijesti države: ‘Danas možemo plesati‘; Loše vijesti za Janšu

Izlaznost je mnogo veća nego na izborima 2018. godine, kad je do 16 sati glasalo 34,32 posto birača

Parlamentarni izbori u Sloveniji, favoriti Janez Janša i Robert Golob

 Vesna Veselić/afp/cropix

Pedesetpetogodišnji menadžer i osnivač stranke Pokret Sloboda (GS) Robert Golob jasan je pobjednik nedjeljnih izbora u Sloveniji i jasno je da dosadašnji premijer Janez Janša neće moći formirati novu vladu.

Nakon što je u večernjim satima prebrojana trećina glasova, Golobova stranka dobiva 31,9 posto glasova, što bi joj osiguralo 39 zastupničkih mjesta u parlamentu od 90 mjesta.

Janšinoj bi stranci prema tim privremenim rezultatima pripalo 32 mjesta na temelju osvojenih 26,1 posto glasova, čime ostaje približno na istom rezultatu kao prije četiri godine kada je bila relativni pobjednik s najviše mandata, ali nije uspjela u sastavljanju vlade.

Demokršćanskoj Novoj Sloveniji (NSI) Mateja Tonina koja je sudjelovala u sadašnjoj Janšinoj koaliciji po trenutnom stanju sa 7,3 posto glasova pripada devet zastupnika, a Socijalnim demokratima (SD) Tanje Fajon sa 6,7 posto glasova osam zastupničkih mandata.

U novi parlament oko 4 mandata dobila bi i Ljevica (L) Luke Meseca, ali je u odnosu na izbore prije četiri godine prepolovila svoj izborni rezultat.

"Neka nam dan donese novu vladu koja će Sloveniji vratiti demokraciju, političku kulturu i Slobodu medija", kazala je večeras u izbornom stožeru GS-a Golobova potpredsjednica Marta Golob, a izborni pobjednik koji je zbog zaraze koronavirusom u izolaciji svojim privrženim stranačkim članovima poručio je u videoporuci da im predstoji rad.

"Danas možemo plesati, no sutra je novi dan, moramo početi naporno raditi kako bismo opravdali ovo povjerenje birača", rekao je Golob u video poruci pristašama.

Janša je u kratkom tvitu nakon objave prvih izlaznih anketa kazao da treba pričekati konačne rezultate, no ministar unutarnjih poslova i član njegove stranke Aleš Hojs priznao je da je Golob relativni pobjednik i dodao da mu čestita.

Politički komentatori u Ljubljani navode da bi Golob, ako se rezultati izlaznih anketa koje su mu večeras davale i veću prednost, mogao formirati i stabilnu vladu u kojoj bi bili samo njegova stranka i Socijalni demokrati.

Analitičari također govore o konsolidaciji političkog prostora jer će u novom parlamentu biti manje stranaka, pa će i politička fragmentacija manje dolaziti do izražaja.


Ispod smo prve rezultate pratili uživo

19.20 - Ako Golobova stranka doista završi s rezultatom koji joj daju izlazne ankete, njegov pokret bi osvojio 42 zastupnička mandata, što bi bio rekord. Prije toga stranka Mire Cerara je 2014. osvojila 36 mandata, a LDS pod vodstvom Janeza Drnovšeka je 2000. osvojio 34 mandata. Slovenski parlament ima 90 mjesta, od kojih 2 pripadaju manjinama.


19.00 U Sloveniji su se zatvorila birališta, a prema izlaznim anketama koje je Mediana napravila za RTV Slovenija uvjerljivo vodi stranka Pokret Sloboda Roberta Goloba, koja dobiva 35,8 posto glasova birača. Daleko iza nje je Janšin SDS, koji dobiva 22,5 posto glasova, potom MSi 6,8 posto, SD 6,6 posto i Ljevica 4,4 posto. Istraživanje je obuhvaćalo glasove do 18 sati.

Ostale stranke koje su podnijele kandidacijske liste za 90 zastupnika u Državnom zboru nisu prešle četiripototni izborni prag kojemu je najbliže prema izlaznoj anketi Lista Marjana Šareca (LMŠ) koja po Medianinoj anketi dobiva 3,8 posto glasova.

Iskaže li se ovakav rezultat približno točnim, to bi značilo da je vjerojatnija koalicijska vlada koju bi vodio Golob i u kojoj bi bili Socijalni demokrati te Ljevica, nego vlada čiju bi osnovu činili Janšina stranka i Nova Slovenija.


U Sloveniji su u sedam sati otvorena birališta na kojima će Slovenci izabrati novi parlament, a time i novu koalicijsku vladu. Ranije provedene ankete pretpostavljale su da će vladu najvjerojatnije sastaviti dosadašnji premijer Janez Janša ili 55-godišnji menadžer Robert Golob. Do 16 sati glasalo je gotovo 50 posto birača s pravom glasa.

Tri sata do zatvaranja birališta glasalo je 49,3 posto od gotovo 1,7 milijuna upisanih birača, objavilo je državno izborno povjerenstvo. Izlaznost je mnogo veća nego na izborima 2018. godine, kad je do 16 sati glasalo 34,32 posto birača i kad je ukupna izlaznost na kraju bila manja od 53 posto.

Analitičari ocjenjuju da vrlo dobra izlaznost u odnosu na prošle izbore ide u prilog oporbenom lijevo-liberalnom boku koji vodi menadžer Robert Golob sa svojim Pokretom Sloboda.

Na izborima 2016. godine relativnu većinu osvojio je Janez Janša sa svojom strankom, no zbog nedostatka koalicijskih partnera nije uspio formirati vladu. Tada je lijevu koalicijsku vladu sastavio Marjan Šarec, premda je u parlamentu imao dva puta manje zastupnika od Janšinih 26. No Šarčeva vlada pala je nakon dvije godine i tada ju je naslijedila sadašnja Janšina.

Mediji će u 19 sati, odmah nakon zatvaranja birališta, objaviti rezultate izlaznih anketa koje bi trebale pokazati kako je prošlo dvadesetak kandidacijskih listi.

Prve službene djelomične rezultate s birališta državno izborno povjerenstvo počet će objavljivati na svojim mrežnim stranicama oko 20.30 sati, a paralelno s time i projekcije o tome koliko bi koja stranka mogla imati zastupničkih mandata u novom parlamentu.

Pravo glasa ima skoro 1,7 milijuna birača koji će 90 zastupnika u novom Državnom zboru (parlamentu) birati među više od 1400 kandidata s 20-ak kandidacijskih lista političkih stranaka i udruga.

Analitičari smatraju da bi za stabilnu buduću vladu u koaliciji trebale biti najmanje tri ili četiri stranke s oko 55 mandata u novom parlamentu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:39