2S4 TULPAN

Golemi ruski minobacač donedavno se rijetko vidio na bojištu. Sad ih Ukrajinci dižu u zrak kao na traci, pogledajte snimku!

Riječ je o najtežem minobacaču u operativnoj uporabi

Prizor uništenja teškog samohodnog minobacača 2S4 Tulpan

 Screenshot: Twitter/

Prvih mjeseci invazije ruskih snaga na Ukrajinu među težim oružanim sustavima dominirali su prizori tenkova, raznih haubica i raketnih bacača. Među svim tim naoružanjem, od kojeg je nemali broj završio kao hrpa željeza nakon akcija ukrajinskih snaga, jedan je bio relativno rijedak. A to je teški samohodni minobacački sustav 2S4 Tyulpan kalibra 240 mm.

Riječ je o, kako navodi Hrvatski vojnik, natežem minobacaču u operativnoj uporabi. Zbog svoje masivnosti to je relativno slabo pokretni sustav, ali zato veliki kalibar cijevi omogućuva njegovim posadama da ispale projektile s vrlo razornom bojnom glavom.

Prema statistici koju po podacima iz otvorenih izvora vodi stranica Oryx, prvi primjerak takvog sustava Ukrajinci su uništili lani u svibnju, a do kraja 2022. godine zabilježena su (vizualnim dokazom - fotografija ili video snimka) još samo dva gubitka tog tipa naoružanja ruskih snaga. No, ove godine situacija se drastično mijenja. Od siječnja do rujna dokumentirano je uništenje čak 19 takvih sustava, uz jedan koji je "samo" oštećen u napadu. Štoviše, samo od lipnja ove godine, dakle u protekla tri i pol mjeseca, prema Oryxu je uništeno 13 2S4 Tyulpana.

Zadnji od tih uništen je nedaleko od Bahmuta u utorak - kako se čini, presudio mu je projektil ispaljen iz višecijevnog raketnog sustava zapadnog porijekla.

Postavlja se pitanje otkud toliko snimaka uništenja 2S4 Tyulpana u zadnje vrijeme. Prvi razlog je vjerojatno taj da ih ruski vojni vrh šalje blizu prvih linija u sve većem broju, potaknuti potrebom za čim većim brojem topničkog naoružanja (budući da su im Ukrajinci, prema Oryxu, dosad iz rata izbacili više od 800 komada raznih haubica i minobacača). Može se pretpostaviti da su neki od tih sustava reaktivirani iz niza skladišta, a moguće je da među njima i moderniziranih inačica ovog minobacača koji se proizvodio u bivšem SSSR-u do 1988. godine.

Osim što veći broj naoružanja daje i veći broj meta, čini se da su Ukrajinci sve uspješniji u njihovom lociranju i uništavanju. To se vjerojatno može zahvaliti sve raširenijoj i kvalitetnijoj uporabi razni izviđačkih dronova, uz pomoć kojih se ustanovi točna lokacija sustava. Nakon toga precizan pogodak iz raketnog sustava HIMARS ili nečeg sličnog s većim dometom u pravilu neutralizira minobacač.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:24