‘OSOVINA ZLA‘

Globalna prekretnica na pomolu: Putin i Kim potpisali pakt, čini se da su dogovorili svoju verziju čuvenog NATO članka 5!

Sjevernokorejski vođa Rusiju je nazvao "najiskrenijim prijateljem i saveznikom"

Vladimir Putin i Kim Jong Un

 Gavriil Grigorov/Afp

Rusija i Sjeverna Koreja potpisale su u Pjongjangu sporazum koji predviđa "međusobnu pomoć" u slučaju "agresije" na bilo koju od tih zemalja, javljaju ruski državni mediji citirajući ruskog čelnika Vladimira Putina.

Ta formulacija donekle podsjeća na članak 5 Sjevernoatlantskog ugovora kojim je stvoren NATO pakt, a koji u osnovi kaže "da se oružani napad na jednu ili više članica treba smatrati napadom na sve njih i zato se slažu da će u slučaju takvog oružanog napada svaka od njih pomoći onim članicama koje su napadnute, uključujući uporabom oružane sile" (cijeli tekst možete pročitati ovdje).

Mediji u Rusiji iznose šture detalje sporazuma pišući kako je Putin izjavio da je riječ o ‘dokumentu koji predstavlja prekretnicu i uključuje klauzulu o uzajamnoj obrani, prenosi BBC.

- Sveobuhvatni sporazum o partnerstvu koji je danas potpisan predviđa, između ostalog, uzajamnu pomoć u slučaju agresije na jednu od strana, rekao je.

Agencije također citiraju Putinovu izjavu da Sjeverna Koreja ima pravo na obranu te da Rusija i Sjeverna Koreja mogu vojno surađivati, iako je sporazum "obrambene i miroljubive prirode".

image

Doček za Putina u Pjongjangu

Vladimir Smirnov/Afp

BBC piše da bi ovaj pakt o uzajamnoj obrani mogao bi imati posljedice za ruski rat u Ukrajini.

Također prenose kako je sjevernokorejski vođa Kim Jong Un Rusiju nazvao "najiskrenijim prijateljem i saveznikom", a Putina "najdražim prijateljem korejskog naroda", navodi se u izvješću ruske državne agencije RIA.

Razdragano mnoštvo pozdravilo je predsjednika Vladimira Putina tijekom raskošnog svečanog dočeka u srijedu u Pjongjangu, gdje je sjevernokorejski vođa izrazio "punu potporu" ruskom ratu u Ukrajini i obećao jače strateške veze s Moskvom.

image
Gavriil Grigorov/Afp

Na trgu uz rijeku Taedong koja teče kroz glavni grad okupila se počasna garda, uključujući vojnike konjanike, i mnoštvo civila, pokazuje video koji su prenijeli ruski mediji.

Prizori su uključivali djecu koja su držala balone te goleme portrete dvojice vođa s nacionalnim zastavama koji krase Veliku narodnu dvoranu.

Kim i Putin zatim su odvezeni u palaču Kumsusan na razgovore na vrhu, javili su ruski mediji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. lipanj 2024 10:25