RAT U GAZI

Glavni tajnik UN-a podržao novi prijedlog za prekid sukoba u Gazi: Hamas signalizirao da ga odobrava

Palestinska militantna skupina Hamas kasnije je objavila da pozitivno gleda na sadržaj prijedloga

Rat u Gazi

 Omar Al-qattaa/Afp

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres podržao je novi prijedlog za zaustavljanje rata u Gazi koji je u petak predstavio američki predsjednik Joe Biden, a Hamas potom signalizirao da ga odobrava.

Biden je u petak iznio plan koji predlaže prekid vatre u trajanju od šest tjedana, pregovore o uvjetima trajnog prekida neprijateljstava i obnovu Gaze. Palestinska militantna skupina Hamas kasnije je objavila da pozitivno gleda na sadržaj prijedloga.

„Glavni tajnik mjesecima poziva na primirje, potpun i nesmetan humanitarni pristup te trenutno i bezuvjetno oslobađanje svih taoca zatočenih u Gazi”, rekao je Guterresov glasnogovornik Stephane Dujarric.

„Glavni tajnik se snažno nada da će to dovesti do dogovora strana kako bi se postigao trajan mir”.

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock također je pozdravila novi prijedlog.

„Izraelski prijedlog koji je Biden danas ponovio i potvrdio daje tračak nade i otvara put iz rata”, priopćila je i naglasila da je „sada na Hamasu da dokaže svoju predanost prekidu sukoba”.

„Svaki novi dan s taocima u rukama Hamasovih terorista je dan previše. Svaki novi dan kad palestinski civili umiru u Gazi je dan previše”, napisala je na platformi X.

Njezin britanski kolega David Cameron objavio je kako Hamas „mora prihvatiti” novi prijedlog dogovora.

„Kao što dugo govorimo, prekid borbi može se pretvoriti u trajan mir ako smo svi spremni poduzeti prave korake”.

„Iskoristimo ovaj trenutak i završimo ovaj rat”, napisao je britanski ministar koji je prošli tjedan pozvao na istragu izraelskih zračnih napada na Rafah.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. lipanj 2024 20:03