KLIMATSKA KRIZA

Glavni tajnik UN-a Guterres: ‘Imamo izbor. Kolektivna akcija ili kolektivno samoubojstvo‘

‘Polovica čovječanstva je u opasnoj zoni, od poplava, suša, ekstremnih oluja i šumskih požara. Nijedna nacija nije imuna‘

António Guterres

 Ranu Abhelakh/Afp

Šumski požari i toplinski valovi koji bjesne svijetom, pokazuju da je čovječanstvo suočeno s ‘kolektivnim samoubojstvom‘, upozorio je glavni tajnik UN-a, dok vlade diljem svijeta nastoje zaštititi ljude od ekstremnih vrućina, piše Guardian.

‘Polovica čovječanstva je u opasnoj zoni, od poplava, suša, ekstremnih oluja i šumskih požara. Nijedna nacija nije imuna. Ipak, mi nastavljamo hraniti svoju ovisnost o fosilnim gorivima‘, kazao je António Guterres ministrima iz 40 zemalja koji su se u ponedjeljak sastali kako bi raspravljali o klimatskoj krizi.

‘Imamo izbor. Kolektivna akcija ili kolektivno samoubojstvo. To je u našim rukama‘, upozorio je.

Tijekom vikenda su brojni šumski požari bjesnili diljem Europe i Sjeverne Amerike. U južnoj Americi je arheološkom nalazištu Macchu Picchu također zaprijetila vatra. Ekstremne vrućine proteklih su mjeseci diljem svijeta obarale rekorde, jer su toplinski valovi pogodili Indiju i južnu Aziju, suše su zahvatile dijelove Afrike, a nezapamćeni toplinski valovi na obje hemisfere istovremeno, u ožujku su zapanjili znanstvenike.

U Ujedinjenom Kraljevstvu je izdano upozorenje na ekstremnu vrućinu, a u ponedjeljak se očekuju temperature iznad 40 stupnjeva što je najviša temperatura ikad zabilježena u toj zemlji.

Ministri koji se sastaju u Berlinu na dvodnevnoj konferenciji o klimi, poznatoj kao Petersberški klimatski dijalog, raspravljat će o ekstremnim vremenskim prilikama, kao i o rastućim cijenama fosilnih goriva i hrane te utjecajima klimatske krize. Sastanak, koji posljednjih 13 godina redovito saziva njemačka vlada, predstavlja jednu od posljednjih prilika za postizanje dogovora između ključnih zemalja prije klimatskog samita Cop27 UN-a u Egiptu ovog studenog.

Alok Sharma, koji je lani predsjedao klimatskim summitom Cop26 UN-a u Glasgowu, neće biti na konferenciji u Berlinu, iako će se virtualno pridružiti nekim sastancima. On mora ostati u Londonu kako bi glasovao na izborima za vodstvo Konzervativne stranke, na kojima će se birati nasljednik Borisa Johnsona na čelu britanske vlade. Ujedinjeno Kraljevstvo i dalje predsjedava pregovorima UN-a sve dok Egipat ne preuzme tu dužnost, a Sharmina odsutnost iznenadila je neke sudionike.

Izgledi za Cop27 znatno su se smanjili posljednjih mjeseci, jer su vlade zemalja preokupirane rastom cijena energenata i hrane što je djelomično potaknuto postupnim izlaskom iz pandemije Covid-19 i pogoršano ratom u Ukrajini.

Na Cop26 zemlje su se složile ograničiti globalno zagrijavanje na 1,5C iznad predindustrijske razine, ali preuzete obveze neće biti dovoljne da se ostvari taj cilj. Sve su se zemlje složile da će ove godine iznijeti poboljšane nacionalne planove za smanjenje emisije stakleničkih plinova, poznate kao ‘nacionalno određeni doprinosi‘ (eng. Nationally determined contributions - NDC).

Frans Timmermans, potpredsjednik Europske komisije, koji zastupa Europsku uniju na klimatskim pregovorima UN-a, kazao je da su mu se očekivanja od Cop27 značajno smanjila. ‘Iskreno govoreći, ne vidim toliko novih NDC-ova na horizontu‘, rekao je i dodao kako je Australija sa svojom novom vladom jedna od rijetkih iznimaka.

Sameh Shoukry, egipatski ministar vanjskih poslova i predsjednik Cop27, prisustvovat će razgovorima u Berlinu ovog tjedna, ali će njegova nazočnost biti u sjeni zabrinutosti oko nedavno dostavljenog NDC-a samog Egipta. Plan je razočarao mnoge promatrače, koji su se nadali puno većoj razini ambicije koja bi mogla poslužiti kao primjer drugim gospodarstvima u usponu.

Guterres je također oštro kritizirao ‘multilateralne razvojne banke‘, uključujući Svjetsku banku, koje financiraju porezni obveznici bogatih zemalja kako bi se pomoglo siromašnim zemljama.

Rekao je da one ne služe svrsi kada je riječ o osiguravanju sredstava potrebnih za klimatsku krizu te da ih treba reformirati.

‘Kao dioničari multilateralnih razvojnih banaka, razvijene zemlje moraju zahtijevati trenutnu isporuku ulaganja i pomoći potrebne za širenje obnovljivih izvora energije i razvoj otpornosti na klimatske promjene u zemljama u razvoju. Treba inzistirati na tome da te banke ispune svoju svrhu. Treba zahtijevati da promijene svoje istrošene okvire i politike i preuzmu veći rizik. Pokažimo zemljama u razvoju da se mogu osloniti na svoje partnere‘, kazao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:31