ZAPAD UJEDINJEN

Glavni tajnik NATO-a bijesan zbog ‘referenduma‘ u Donbasu: ‘Ovo je Putinova nova eskalacija!‘; Oglasila se i Bijela kuća

‘Sjedinjene Države neće nikad priznati pretenzije Rusije na ukrajinska područja koje je ranije pripojila‘, rekao je Jake Sullivan

Jens Stoltenberg

 Valeria Mongelli/Hans Lucas Via Afp

Zapad je u utorak osudio odluku proruskih separatista u okupiranim ukrajinskim regijama da već ovaj tjedan započnu održavanje referenduma o priključivanju Rusiji.

Moskovski planovi o održavanju „lažnih referenduma“ u okupiranim dijelovima Ukrajine „besramno su kršenje međunarodnog prava“, rekao je u utorak glavni tajnik NATO saveza Jens Stoltenberg.

„To je nova eskalacija u Putinovu ratu“, dodao je Norvežanin i pozvao međunarodnu zajednicu da osudi taj potez i pojača pomoć Ukrajini. Čelnik NATO-a govorio je u New Yorku gdje sudjeluje na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda.

Bijela kuća u utorak je odbacila ruski plan o održavanju referenduma kazavši da je Moskva možda donijela tu odluku kako bi unovačila vojnike na tim područjima nakon velikih gubitaka koje je pretrpjela na ratištu.

U očito koordiniranom potezu, proruski dužnosnici najavili su referendume od 23. do 27. rujna u regijama Luhansk, DonJeck, Herson i Zaporižja koje čine oko 15 posto ukrajinskog teritorija ili veličine kao Mađarska.

"Sjedinjene Države neće nikad priznati pretenzije Rusije na ukrajinska područja koje je ranije pripojila“, rekao je Jake Sullivan, savjetnik za nacionalnu sigurnost predsjednika Joe Bidena, prenosi Reuters.

Njemački kancelar Olaf Scholz rekao je da ruski plan o održavanju „lažnih referenduma“ u okupiranim dijelovima Ukrajine neće biti prihvaćen, također naglasivši da je to protivno međunarodnom pravu.

Scholz je na marginama Opće skupštine UN-a rekao da Rusija mora povući svoju vojsku i da „Ukrajina ima pravo braniti integritet i suverenitet svoje države i demokracije“.

„Podržavamo Ukrajinu u tome“, kazao je njemački kancelar, a prenosi agencija dpa.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron referendume je nazvao novom provokacijom Rusije, kazavši da bi ta zamisao bila smiješna da nije toliko tragična".

Cijeli proces Marcon je nazvao parodijom te kazao da ta glasanja neće imati pravne posljedice i obećao je će Francuska nastaviti vojno pomagati Kijevu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 01:22