NAZVAO VODITELJICU

Glasnogovornik talibana se neočekivano uključio u program BBC-ja, evo što je obećao pred cijelim svijetom

Nazvao je voditeljicu na mobitel dok je vodila intervju, a iako je na početku bila u šoku, brzo ga je stavila na zvučnik
Suhail Shaheen
 Dimitar Dilkoff/AFP

Reporterka BBC-ja Yalda Hakim, porijeklom iz Afganistana, za vrijeme emitiranja emisije uživo primila je poziv od talibanskog glasnogovornika Suhaila Shaheena.

Nazvao je novinarku na mobitel dok je vodila intervju, a iako je na početku bila u šoku, brzo ga je stavila na zvučnik i počela ispitivati o događanjima u Afganistanu.

Nakon što je potvrdio da je može čuti, Shaheen je započeo govor u kojem je obećao mir u ratom razorenoj zemlji. “Stanovnici Afganistana u Kabulu, njihova imanja i njihovi životi su sigurni. Nikome se nećemo osvetiti. Sluge smo naroda i ove zemlje”, rekao je.



Nije isključio “mogućnost javnog pogubljenja i kazni u obliku amputacija".

“Ne mogu to sada reći, to ovisi o sucima i zakonima. Suci će biti imenovani prema zakonu buduće vlade”, rekao je.

Rekao je da će se zemlja vratiti ekstremnoj verziji islamskog šerijatskog zakona: "Naravno, želimo islamsku vladu, no poštivat ćemo prava žena i dopustiti im pristup obrazovanju”.

Neke afganistanske novinarke izvještavaju s ulica Kabula

Istovremeno, afganistanska televizijska postaja TOLO news pozdravila je rad svojih novinarki koje su i pod vladavinom talibana nastavile izvještavati s kabulskih ulica, prenosi CNN.

Saad Mohseni, direktor Moby Media Group-a, matične tvrtke TOLO-a, u utorak je na Twitteru objavio fotografije nekih svojih novinarki u akciji, s porukom: "Naše hrabre novinarke jutros su vani i u Kabulu".

Ranije u utorak, novinarka TOLO-a, Beheshta Arghand, intervjuirala je u eteru visokog predstavnika talibana Abdul Haq Hammada. Taj intervju bi bio nezamisliv kada je ta militantna skupina posljednji put vladala Afganistanom prije dva desetljeća. Ženama je tada bio zabranjen javni život, a kretanje vani bilo im je dopušteno samo kad su potpuno prekrivene burkom i uz pratnju muškarca.

Talibani kažu da se to promijenilo, obećavajući da će žene zadržati određena prava pod njihovim obnovljenim vodstvom. No, mnogi se plaše povratka u mračne dane, a neke su novinarke već napustile zemlju nakon ponovnog uspona talibana.

"TOLOnews i talibani ponovno stvaraju povijest: Abdul Haq Hammad, viši predstavnik talibana, razgovarao je s našom (ženskom) voditeljicom Beheshta ranije jutros. Nezamislivo prije dva desetljeća kada su zadnji put bili na čelu", napisao je u drugoj objavi Mohseni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 00:19