KAOS U RUSKOJ VOJSCI?

‘Generali urlaju jedan na drugog, spominju katastrofu, nitko ne želi biti žrtveno janje‘

Britanski ministar obrane kaže da ne postoji nitko blizak ruskom predsjedniku tko mu može reći da odustane od planova okupacije Ukrajine

Vladimir Putin i Sergej Šojgu

 Kommersant Photo Agency/Ddp Usa/Profimedia

Tijekom jučerašnjeg posjeta Finskoj, britanski ministar obrane Ben Wallace je izjavio da ruski vojni čelnici jedni druge okrivljuju za "katastrofu" te da strahuju da će biti "počišćeni" ako se "blato" u kojem su zapele ruske snage u Ukrajini pretvori u panično povlačenje.

Vojni čelnici u glavnom stožeru bili su 'žrtveni jarci' zbog neuspjele invazije ruskog predsjednika Vladimira Putina, rekao je Wallace, dodajući da su svi u vojnom sustavu uvijek bili užasnuti samom pomisli da će biti 'počišćeni' i istisnuti, prenosi The Times.

General Valerij Gerasimov, načelnik ruskog glavnog stožera, odnosno prvi čovjek ruske vojske, uputio se prošlog mjeseca na liniju bojišnice u Ukrajini vrlo neobičnim okolnostima. No, kako je objavljeno, 66-godišnji general je ubrzo nakon toga ranjen gelerima prilikom borbi u Izjumu na istoku Ukrajine i evakuiran.

image

Vladimir Putin, general Valerij Gerasimov i ruski ministar obrane Sergej Šojgu

Alexey Nikolsky

Međutim, viši izvor iz obrambenog sustava odbacio je te tvrdnje, rekavši kako se vjeruje da su ozlijeđeni članovi njegove pratnje, a ne sam Gerasimov.

Smatra se da je devet visokih ruskih vojnih dužnosnika ubijeno u dosadašnjim borbama, a zapadni dužnosnici kažu da su poslani na prve crte bojišnice kako bi obnovili borbeni zamah među demoraliziranim postrojbama.

Wallace, koji je boravio u Finskoj kako bi pratio vojnu vježbu u kojoj su sudjelovale britanske trupe i tenkovi, rekao je da su generali sve bliže liniji bojišnice pokušavajući "srediti ovo blato u kojem se nalaze". "Oni to rade vičući i urlajući na ljude, no to obično ne daje najbolje rezultate", dodao je.

Upitan je li Gerasimov poslan u Ukrajinu da bude Putinov 'fall guy', odnosno osoba koja bi bila lažno okrivljena za to što stvari idu krivim smjerom, Wallace je rekao: "Svi su oni u toj poziciji. Morate biti oprezni ako sami upravljate nečim u ruskom sustavu jer to možda neće trajati dugo... Postoji točka napetosti u sustavu. Koliko god poštivali bivšeg čovjeka iz KGB-a (Putina) jer je snažan vođa, pripadnici ruskog glavnog stožera postat će žrtveni jarci zbog nered koji je on izazvao".

image

General Valerij Gerasimov i ruski ministar obrane Sergej Šojgu

Aleksey Nikolskyi

"On (Putin) bi bio glup, potencijalno, ako bi okrivio Gerasimova i druge generale za ono što je pretežno politička, emocijama vođena invazija koja prkosi svakoj logici. To je politička odluka koju je on donio, a ne vojna, i on se s tom odlukom mora nositi".

Wallace kaže da ne postoji nitko blizak Putinu tko mu može reći da odustane od planova okupacije Ukrajine, dodajući da bi se rat "vrlo brzo mogao pretvoriti iz blata u poraz" ako ruske snage dožive kolaps kakav im se dogodio sjeverno od Kijeva.

S obzirom da se bliži rusko obilježavanje Dana pobjede 9. svibnja, britanski ministar kaže kako je moguće da će Putin iskoristiti taj događaj kako bi započeo s 'dizanjem' dodatnih vojnika. Također smatra da bi Putin mogao odustati od nazivanja invazije "specijalnom operacijom" i službeno objaviti rat Ukrajini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 12:38