KAOS U RUSKOJ ARMIJI

Generale smjenjuju kao na traci, vojnici prijete da će napustiti položaje, a krivac je u Kremlju

Rusija vlastite bjegunce traži helikopterima dok ukrajinske snage polako napreduju u protuofenzivi prema Berdjansku

Ilustracija, ruski vojnici

 Vitaliy Ankov/Sputnik/Profimedia/Vitaliy Ankov/sputnik/profimedia

Kaos u ruskoj vojsci postaje sve veći problem za Vladimira Putina. Ruski zapovjednici iskazuju neposlušnost načelniku Glavnog stožera ruske vojske Valeriju Gerasimovu, a vojnici prijete da će napustiti svoje položaje u Ukrajini ako njihovi nadređeni budu uhićeni zbog izražavanja mišljenja.

Sve je zakuhao Jevgenij Prigožin koji je svoje nezadovoljstvo vojnim rukovodstvom odlučio izraziti oružanom pobunom. Iako nije uspio u svome naumu - doći u Moskvu i uhititi ministra obrane Sergeja Šojgua i načelnika Glavnog stožera Valerija Gerasimova - Prigožin je pokrenuo val otkazivanja bespogovorne odanosti vojnom vrhu.

Nekoliko je visokih ruskih časnika otad otvoreno kritiziralo ratnu strategiju Kremlja. Moskva je pokušala brzo reagirati i smijenila je pobunjenike, ali je problem već poprimio ozbiljne razmjere. Većina smijenjenih zapovjednika vodila je rusku obranu u okupiranim dijelovima Ukrajine, točnije u Bahmutu i Zaporižji. Ta su područja posljednjih tjedana bila poprište teških borbi dok Ukrajina nastoji potisnuti ruske snage u kontraofenzivi na jugu zemlje. Najviši zapovjednik smijenjen s položaja je general Ivan Popov koji je u činu prkosa kritizirao postupanje s postrojbama na prvoj crti linije u Zaporižji i nedostatak topničke potpore.

Presedan je postavio Mihail Teplinski

Audiosnimka u kojoj kritizira vojni vrh otkriva da se Popov odlučio izravno Putinu požaliti na stanje na prvoj liniji, zaobilazeći svoje nadređene Gerasimova i Šojgua. Među smijenjenim glavešinama su još i zapovjednik 106. gardijske zračno-desantne (VDV) divizije general Vladimir Seliverstov, zapovjednik 7. divizije VDV-a general Aleksander Kornev i zapovjednik 90. tenkovske divizije general Ramil Ibatullin. Ruski izvori također tvrde da su ruske vlasti uhitile zapovjednika Ibatullina zbog još nepoznatih razloga.

Presedan za iskazivanje neposlušnosti postavio je general-pukovnik Mihail Teplinski koji je navodno još u siječnju podnio ostavku nakon svađe s Gerasimovom oko upotrebe ruskih snaga tijekom zimske ofenzive, koje su pretrpjele velike gubitke. Videozapis koji je objavio nakon svoje ostavke imao je za cilj potaknuti Putina da smijeni Gerasimova. Teplinski se također izravno obratio Putinu 15. ožujka, žaleći se na loše postupanje ruskog Ministarstva obrane prema Wagnerovim snagama. Putin je nagradio neposlušnost Teplinskog tako što ga je 1. travnja ponovno imenovao zapovjednikom VDV-a, umjesto da ga kazni zbog njegovih javnih inicijativa kojima je potkopavao Gerasimova.

Vojnici iz 7. divizije VDV-a rekli su da će se povući iz okupirane Hersonske oblasti ako Teplinski bude uhićen, što pokazuje da se "neposlušnost među zapovjednicima širi na neke od njihovih vojnika". Dezerterstvo pred neprijateljem je smrtni prijestup u mnogim vojskama, navodi u posljednjoj analizi američki think tank Institut za proučavanje rata (ISW).

U noći s nedjelje na ponedjeljak više od desetak naoružanih ruskih vojnika pobjeglo je sa svojih položaja u blizini okupiranog Mariupolja, javlja novinska agencija Ukrinform. Rusija bjegunce traži helikopterima dok ukrajinske snage polako napreduju u protuofenzivi prema Berdjansku, luci na Azovskom moru.

Klimu neposlušnosti stvorio je sam Putin

Otkako je Putin pokrenuo invaziju na Ukrajinu, mnogi strani analitičari ističu da se moskovske snage bore s neučinkovitim zapovjednim strukturama, nedostatkom povjerenja ili transparentnosti u redovima i niskim moralom vojnika. Kriza zapovjednog lanca naštetit će moralu trupa i "vjerojatno degradirati ruske sposobnosti za provođenje taktičkih ofenzivnih operacija koje su ključne za rusku obranu u južnoj Ukrajini", ističe ISW.

Američki think tank sugerirao je da je klimu neposlušnosti zapravo stvorio sam Putin koji je redovito zaobilazio uspostavljeni lanac zapovijedanja kako bi pokušao osigurati brze rezultate na bojnom polju, degradirajući pritom autoritet Gerasimova i Šojgua. Putin bi zaobilazio ili ignorirao uspostavljeni zapovjedni lanac posebno kada bi vojni propusti na bojišnicama prijetili narušavanjem njegova ugleda.

"Putin je također uspostavio rusko Ministarstvo obrane kao žrtveno janje za sve ruske vojne neuspjehe, što je Šojgua i Gerasimova opteretilo reputacijom nesposobnosti i neuspjeha koje će teško uspjeti popraviti", ističe ISW.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 04:49