ANALIZA STRUČNJAKA

General Hrvatskog ratnog zrakoplovstva otkriva koji će saveznički avioni imati ključnu ulogu u napadu na Gadafija...

Libija ima golema podzemna skloništa za avione, ali to Gadafiju neće pomoći

ZAGREB - Zračni vojni udar na Gadafijeve snage u Libiji trebao bi biti mnogo lakši i manje opasan nego bombardiranje Iraka 2003., ali i Srbije 1999. godine . Trajat će dva do tri dana, tijekom kojih saveznici ne bi smjeli pretrpjeti značajnije gubitke - smatra Josip Štimac, bivši vojni pilot i umirovljeni general Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Poletjet će 100 aviona

Srbijanska protuzračna obrana, podsjetimo, uspjela je srušiti američki nevidljivi bombarder F 117A, što je malo uzdrmalo NATO-ove snage.

- Najbitnije je da se avioni ne spuštaju prenisko jer bi ih protuzračna obrana mogla oboriti. Gadafi ima više od 500 protuavionskih topova, među kojima je najopasniji švedski Bofor, čiji je domet i do 4000 m - tvrdi Štimac.

Saveznici će napasti sa 50 do najviše 100 aviona, smatra general Štimac. Od bombardera, ključnu ulogu imat će Awacs i nevidljivi F-117. Možda će poletjeti i moderni bombarder B-2, koji je prvo vatreno kršenje imao na Kosovu, ali tek nakon što se uništi protuzračna obrana. Pratit će ih lovci-bombarderi: američki F-16, britanski Hornet 18, francuski Mirage i Eurofighter, ali će biti uključeni i bespilotni bombarderi, što je tehnologija razvijena tek zadnjih 15-ak godina.

Prva meta napada, tvrdi Štimac, bit će aerodromi i sve uzletne staze, čime će se pokušati neutralizirati Gadafijevijeva flota od oko 400 aviona, mahom Migova, Miragea F1, ali i lakih bombardera tipa Sud 24. Od helikoptera bi opasnost mogli predstavljati Mig 14, Mig 24 i Bell 296. U drugoj fazi napada planiraju se onesposobiti radarski sustavi. Gadafi nema mnogo pokretnih radara, pa će to biti laka meta.

Nasljeđe Jugoslavije

- Gadafi ima podzemne aerodrome i skloništa koje mu je gradila još bivša Jugoslavija. On će tu moći sakriti avione, ali nema koristi kad neće moći poletjeti, a to je cilj napada. Aerodromi su uglavnom oko gradova - napominje general Štimac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 15:22