OGROMNO BOGATSTVO

Gazu razaraju bombe, stanovništvo gladuje, a pogledajte što su jednom hamasovcu pronašli u kovčegu

U godinama nakon što su preuzeli kontrolu, vođe skupine su profitirali na bijedi naroda Gaze
 Idf, Profimedia/

Jedan je Hamasov militant pronađen s milijun funti u gotovini. Novčanice su bile ugurane u dva kovčega, a veliki je to kontrast siromaštvu s kojim se nose Palestinci na opkoljenom području u Gazi.

IDF je priopćio da su koferi terorista s 5 milijuna izraelskih novih šekela (1,08 milijuna funti) pronađeni na imanju na području Jabaliya u sjevernoj Gazi.

Fotografije koje je podijelio IDF prikazuju dva kofera do vrha ispunjena hrpama novčanica koje su bile omotane elastičnim trakama.

To je još jedan dokaz bogatstva ove militantne skupine u Gazi, gdje njihovi dužnosnici žive u luksuzu, na istom mjestu gdje se Palestinci bore sa siromaštvom.

Nekolicina odabranih živi u vilama s mramornim podovima i luksuznim hotelima.

Milijarde za sam vrh?

Izraelsko veleposlanstvo u SAD-u tvrdi da ima podatke da trojica najviših čelnika Hamasa, Mousa Abu Marzouk, Khaled Mashal i Ismail Haniyeh imaju ogromno bogatstvo: svaki od njih više od tri milijarde dolara.

Veleposlanstvo tvrdi i da je Hamasov godišnji promet milijardu dolara te dodaju da je to "gotovo najbogatija teroristička skupina na svijetu", odmah nakon ISIS-a.

S obzirom na to, očekuje se da će Hamas na raspolaganju imati značajna ratna sredstva u slučaju da se sukob oduži.

Hamas je najprepoznatljiviji po svom vojnom krilu, a koje navodno broji do 40.000 boraca. Naoružani su puškama i raketama, a zakleli su se da će uništiti Izrael.

Hamas je također drži de facto vladu koja upravlja Gazom, uključujući i zdravstveni sustav, socijalne usluge i medije. Vlast su preuzeli 2006. godine, a njezin politički vođa Ismail Haniyeh preuzeo je te godine i ulogu premijera. I dalje nije raspisao izbore pa se zapravo radi o autoritarnom režimu, piše Daily mail.

U godinama nakon što su preuzeli kontrolu, vođe skupine su profitirali na bijedi naroda Gaze.

U video snimci je veleposlanstvo Izraela u SAD-u optužilo Hamas da koriste svoja sredstva za izgradnju tunela i naoružavanje svojih boraca umjesto izgradnje vitalne infrastrukture kao što su bunari s vodom.

- Dok stanovnici Gaze nemaju za osnovne potrebe, Hamas koristi pomoć i sredstva kako bi napunio vlastite džepove, objavilo je veleposlanstvo na društvenoj mreži X.

- Hamas je financijski solidan, rekla je Jessica Davis, predsjednica kanadske grupe Insight Threat Intelligence.

- U posljednjem desetljeću, ako ne i dulje, stvarali su otpornu financijsku mrežu, rekla je Davis i dodala da je grupa uspostavila ulaganja i izvore prihoda u mnogim zemljama, a ti izvori uključuju mala poduzeća i nekretnine u zemljama kao što su Turska, Sudan i Alžir.

Gomilaju bogatstvo

Izrael kaže da, umjesto da Palestincima pruže skloništa od bombi i potrebnu pomoć, Hamas gomila svoje bogatstvo, a civile u Gazi koriste kao živi štit i puštaju ih da gladuju.

Njemački Bild piše da su se četvorica Hamasovih dužnosnika posebno obogatili tijekom godina: Abu Marzouk, Khaled Mashal, Ismail Haniyeh i Younis Qafisheh.

Smatra se da je Haniyeh najbogatiji od njih troje, unatoč tome što je jednom obećao da će živjeti samo na maslinovom ulju i začinu za‘atar.

Haniyeh je 61-godišnjak i otac 13 djece. Skriva se od 2019. godine, a živi na visokoj nozi u luksuznim hotelima u Kataru i Turskoj.

Bild piše da on često leti između Teherana, Istanbula, Moskve i Kaira u svom privatnom avionu kako bi se sastao s čelnicima prijateljskih zemalja, a njegovi sinovi Maaz i Abdel Salam često se vide na objavama na Instagramu dok odmaraju u hotelima u Istanbulu i Dohi.

image

Ismail Haniyeh

Anwar Amro/Afp/Profimedia/Anwar Amro/afp/profimedia

Maaz je vrlo bogat nekretninski mogul, a u Pojasu Gaze je poznat kao ‘otac kuća‘. Kada je u Turskoj, često ga se viđa u društvu atraktivnih žena i s alkoholom, unatoč islamskoj vjeri.

Koliko su zapravo bogati?

Njegov brat Abdel Salam se osramotio nakon što je otkriveno da je izvlačio novac dok je bio sportski veleposlanik Hamasovog ‘Vijeća Shura‘. Njegovo bogatstvo se procjenjuje na 2,5 milijuna dolara, dok izraelsko veleposlanstvo u SAD-u tvrdi da ono iznosi čak 3,2 milijarde dolara. Neki mediji pišu da se radi o čak pet milijardi dolara.

Khaled Mashal (67) bivši je šef Hamasovog političkog ogranka. On je pobjegao iz Damaska kako bi izbjegao Arapsko proljeće u Siriji i sada živi u Kataru, odakle upravlja nekretninama i financijskim transakcijama za Hamas.

Kada je pobjegao iz Sirije, navodno je iz Hamasovog sjedišta u Damasku uzeo 1,5 milijardi dolara. Izraelsko veleposlanstvo SAD-a njegovu neto vrijednost procjenjuje na 4 milijarde dolara.

Mousa Abu Marzouk (72) smatra se drugim zapovjednikom Hamasa te je svojevrsni ministar vanjskih poslova. Nakon što je 14 godina proveo u SAD-u, gdje je 1995. uhićen zbog podrške terorizmu i deportiran, preselio se u Jordan, a zatim u Siriju i Kairo.

Unatoč uhićenju, zadržao je svoje bogatstvo, a ono se procjenjuje na dvije milijarde dolara.

Younis Qafisheh (67) četvrti je dužnosnik Hamasa koji se ističe zbog svojeg ogromnog bogatstva. On je jedan od najvažnijih financijskih "menadžera" te skupine.

Ipak, i24News piše da je bogatstvo koje su akumulirali najviši dužnosnici Hamasa samo vrh ledenjaka.

Sugerira se da stotine čelnika Hamasa imaju ogromno bogatstvo zahvaljujući oporezivanju robe unesene na teritorij i preko međunarodnih donatora, uglavnom iz Katara.

Godinama je Hamasov glavni pokrovitelj bio Teheran. Prema nekim procjenama, godišnji doprinos Irana je između 70 i 100 milijuna dolara, a raznoliki izvori uključuju plaćanja u kriptovalutama, kofere pune gotovine i transfere putem stranih banaka i neformalnog sustava ‘hawala‘, piše Daily mail.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 17:07