SPORNI AKT

GAYEVI UGROŽAVAJU VJERNIKE? Zakonom htjeli dati pravo na diskriminaciju homoseksualaca

 Wikimedia Commons

PHOENIX - Guvernerka Arizone Jan Brewer stavila je veto na kontroverzni prijedlog zakona koji bi ozakonio diskriminaciju homoseksualaca. Naime, riječ je o zakonu kojim bi se omogućilo vlasnicima trgovačkih društava da odbiju poslovati s homoseksualnim osobama, a guvernerka je nakon konzultacija s pobornicima i protivnicima odlučila kako bi prijedlog, bude li slučajno izglasan, imao 'nepredviđene i negativne posljedice' te bi mogao stvoriti 'više problema nego što pokušava riješiti'.

Predlagatelji zakona obrazlagali su ga kao 'zaštitu vjerske slobode', a guvernerka je istaknula kako se zakon zapravo ne bavi 'nikakvom specifičnom ili trenutačno vidljivom prijetnjom za vjersku slobodu u Arizoni'.

- Nisam čula ni za jedan primjer u Arizoni u kojoj je vlasniku neke tvrtke bila ugrožena vjerska sloboda - kazala je guvernerka Brewer.

Protiveći se zakonu kritike je uputilo i nekoliko uglednih poduzetnika - iz Intela, Yelpa i Mariotta, primjerice - upozoravajući kako bi donošenje zakona ozbiljno naštetilo reputaciji Arizone pa tako i mogućnostima da tvrtke ulažu u širenje poslovanja u toj saveznoj državi.

Svi republikanski zastupnici u skupštini Arizone, osim njih samo troje, prihvatili su zakon, ali na kraju je nekoliko republikanaca koji su za njega glasali - priznajući da su se prenaglili u pokušaju dodvoravanja glasačima uoči saveznih izbora za američki Kongres ove jeseni - ipak odlučilo poslati zakon guvernerki tražeći veto.

- Pridružili smo se, unatoč nelagodi oko zakona, misleći da je to dobro za izbore. Zaista nismo htjeli glasati za taj prijedlog. Pogriješili smo i sada pokušavamo napraviti pravu stvar i to ispraviti - kazao je senator Steve Pierce za AP početkom tjedna.

Inače, slični zakoni već postoje u nekoliko američkih saveznih država, ali samo je u Arizoni zakon poslan guverneru na reviziju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. srpanj 2024 05:40