CRNA PREDVIĐANJA

Gates upozorava na novu pandemiju: ‘Ako bude smrtonosnija od Covida, to bi mogao biti kraj čovječanstva‘

Upozorio je da ne trebamo računati još jednom na sreću tijekom sljedeće globalne pandemije

Bill Gates na summitu TIME 100 u New Yorku

 Angela Weiss/Afp

Cijena pandemije covida-19 je nevjerojatna, kako u smislu ljudskih života, tako i gospodarske aktivnosti. Ali Bill Gates vjeruje da je čovječanstvo sretno što virus nije bio još razorniji.

- Zbog ove pandemije u svijetu je preminulo 20 milijuna ljudi, milijun samo u SAD-u, a moglo je biti i mnogo smrtonosnije. Imali smo sreće da je stopa smrtnosti bila otprilike 0,2 posto, rekao je Gates za Time tijekom summita TIME 100 u New Yorku.

Dok je službeni broj umrlih od covida-19 oko 6,3 milijuna, stručnjaci procjenjuju da je stvarni broj smrtnih slučajeva puno veći. U svibnju je Svjetska zdravstvena organizacija procijenila da je bilo oko 14,9 milijuna viška smrtnih slučajeva povezanih s pandemijom u 2020. i 2021. godini.

Kraj društva

Gates je upozorio da tijekom sljedeće globalne pandemije, ne trebamo još jednom računati na sreću.

- Uzimajući u obzir koliko je destabilizirajuća bila pandemija covida-19, ako se pojavi još jedan virus sa sličnom virulentnošću, ali s mnogo većom stopom smrtnosti, recimo 5 posto, to bi mogao biti "kraj društva", rekao je Gates.

- Rekao bi da su šanse za još jednu pandemiju u sljedećih 20 godina, bilo prirodnu ili namjernu, preko 50 posto, kaže Gates.

Takvo upozorenje posebno je uznemirujuće kada dolazi od osobe poput Gatesa, koji je proveo više od dva desetljeća boreći se protiv najvećih prijetnji čovječanstvu kroz 'Zakladu Bill & Melinda Gates'. U međuvremenu, Gates je izgradio reputaciju jednog od najvećih svjetskih optimista kada je riječ o sposobnosti znanosti da promijeni svijet.

Kako piše Times, njegova ulaganja pomogla su spasiti nebrojene živote. Potaknuo je distribuciju cjepiva za bolesti poput pneumokoka i rotavirusa. Ulagao je novac u brojna istraživanja, a posebno se istaknuo u razvijanju cjepiva protiv malarije.

Iako je Gates još 2015. upozorio da svijet nije spreman za virusnu epidemiju, on nije prorok , piše Times. Zapravo, više puta je tvrdio da pandemije nisu neizbježne. Dapače, njegova posljednja knjiga nosi naslov 'Kako spriječiti sljedeću pandemiju'. Kao što je Gates objasnio u svom intervjuu za Time, pandemija covida-19 stvorila je jedinstvenu priliku da se spriječi nova pandemija, ali samo ako je svijet spreman na ključna ulaganja.

Tim od 3000 stručnjaka

Konkretno, to znači poboljšanje tehnologije, uključujući cjepiva, terapije i dijagnostiku; izgradnja zdravstvenih sustava; i poboljšanje globalnog praćenja bolesti. Gates je naglasio da su te promjene nužne, i u bogatim, i u siromašnim zemljama, kako bi se osiguralo da znanstvenici posvuda imaju resurse koji su im potrebni da podignu uzbunu o rastućim epidemijama i da ih stave pod kontrolu u roku od samo 100 dana, prije nego što se virus počeo eksponencijalno širiti.

Kako bi poboljšao globalno praćenje bolesti, Gates se zalaže za stvaranje, kako ga on naziva, tima za "Globalni odgovor na epidemiju i mobilizaciju", koji bi se sastojao od 3000 stručnjaka za zarazne bolesti i kojim bi upravljala Svjetska zdravstvena organizacija. Između ostalih aktivnosti, grupa bi pomogla voditi vježbi o izbijanju bolesti u zemljama kako bi se testirala njihova spremnost.

Financiranje takvog tima koštalo bi otprilike milijardu dolara godišnje, rekao je Gates. No, istaknuo je da, s obzirom na društvenu cijenu Covida-19, to i nije toliko skupo, ako to znači da će se zaustaviti još jedna pandemija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:16