SVIJET PROTIV PUKOVNIKA

Gadafijeve snage u ofenzivi. Pokušavaju povratiti gradove koje je preuzela opozicija

CORRECTS SPELLING OF GADHAFI IN FIRST REFERENCE AND LIBYAN Anti-Libyan leader Moammar Gadhafi gunmen celebrate the freedom of the Libyan city of Benghazi, Libya, on Sunday Feb. 27, 2011. US President Barack Obama has called on Libyan dictator Moammar Gadhafi to leave power immediately, saying he has lost the legitimacy to rule with his violent crackdown on his own people. (AP Photo/Hussein Malla)
 Hussein Malla

TRIPOLI - Libijska opozicija danas se pripremala na ofenzivu snaga odanih Moameru Gadafiju koje pokušavaju povratiti kontrolu nad gradovima koje su preuzeli Gadafijevi protivnici. Strani mediji izvijestili su tako da su Gadafijeve snage okružile Al Zawiju, grad koji se nalazi 50 kilometara od prijestolnice Tripolija, jednog od posljednjih uporišta osporavanog vođe.

I batina i mrkva

Gadafijevi protivnici, kojima se pridružio dio vojske, u svojim rukama imaju tenkove i protuzračnu artiljeriju, no istim naoružanjem raspolažu i progadafijevci koji su okružili grad. Sukobi su trajali i u zapadnim gradovima Zuariju i Janzouriju, a osim batinom, Gadafi je pokušao i mrkvom pa je počeo s najavljenom isplatom 400 dolara pomoći libijskim obiteljima.

Njegove snage i dalje u čvrstom stisku drže Tripoli čiji se stanovnici uglavnom kriju kod kuće, u strahu od mladih naoružanih gadafijevaca koji patroliraju ulicama. BBC javlja da su u gradu blokirani arapski BBC, al-Arabija i al-Jazeera.

Bivši libijski ministar pravosuđa Mustafa Abdel-Jalil izjavio je u međuvremenu kako na istoku zemlje okuplja prijelaznu vladu s članovima vojske koji su napustili Gadafija te plemenskim starješinama koja bi vladala do slobodnih izbora. Veći dio istoka zemlje, inače, u sigurnim je rukama opozicije, no za mnoge dijelove situacija nije jasna.

Svijet jasan i ujedinjen

No jučer zato nije bilo dvojbe o poziciji koju je zauzela međunarodna zajednica. Mreža oko Moamara Gadafija još se više stegnula nakon što se Vijeće sigurnosti UN-a jednoglasno odlučilo za zabranu putovanja i zamrzavanje imovine Gadafija, obitelji i najbližih suradnika.

Otvorit će se istraga protiv Gadafija i članova režima zbog sumnje da su počinili zločine protiv čovječnosti u pokušaju da zadrže vlast.

To bi značilo da bi, nakon 40 godina na vlasti, samozvani ‘Kralj kraljeva Afrike’, i ‘Bratski vođa revolucije(...)’ mogao završiti u Den Haagu. Vrata su mu svakako zatvorena u Britaniji gdje je njemu i njegovima oduzet diplomatski imunitet. Britanski ministar vanjskih poslova William Hague i Obama rekli su kako je vrijeme da ‘Gadafi ode’.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 03:36