GUBI KONTROLU

Gadafi spreman zemlju odvući u potpuni kaos: Naredio je uništenje naftovoda?

 AFP

NOVO >>>>>14:03 - Libijski vođa Moamar Gadafi je navodno spreman odvući zemlju u potpuni kaos ako ga prosvjednici svrgnu. Naime, američki magazin Time piše kako je Gadafi naredio uništavanje brojnih naftovoda i plinovoda koji vode prema mediteranskim lukama. Pozivajući se na izvor blizak Gadafijevom režimu, Time piše kako uzdrmani libijski vođa ovim potezom želi poslati poruku vođama pobune: ako ne ostanem na vlasti, nastupa kaos...

Isti izvor tvrdi kako je Gadafi naredio i puštanje svih militantnih islamista iz zatvora kako bi oni u zemlji izazvali još gore nerede.

Dugo očekivani zagrljaj: Radnici Viadukta stigli u Zagreb

12:05 - Istočna libijska regija Cirenaika više nije pod Gadafijevom kontrolom, izjavio je talijanski ministar vanjskih poslova Franco Frattini pozivajući se na informacije iz talijanskog veleposlanstva u Tripoliju. Procijenio je kako je dosad oko tisuću ljudi ubijeno u nemirima u Libiji.

Vojni časnici u gradu Tobruku, u blizini granice s Egiptom, koji su još uvijek u odorama, ali više nisu odani Gadafiju, potvrdili su da ta povijesna pokrajina s Bengazijem kao glavnim gradom više nije u rukama libijskog čelnika, javljaju agencije. Na tom području gotovo da više nema znakova pobune koja je zahvatila zemlju. Svakodnevni život normalno se odvija i gotovo da nema policije ili vojske.

Pukovnik Moamer Gadafi pojavio se u utorak na televiziji te je u govoru najavio kako će pobunu okončati , napomenuvši kako 'vlasti još nisu upotrijebile silu'.

U međuvremenu, Gadafija i dalje ostavljaju njegovi najbliži suradnici. Nakon brojnih veleposlanika te članova vlade, slijedeći koji je podnio ostavku je libijski ministar unutarnjih poslova Abdel Fattah Younes al Abidi.

Al Abidi je u svojem posljednjem govoru pozvao vojsku da se pridruži narodu te podupre revoluciju. No, samo par sati ranije libijska je vlada objavila kako su ga otele "bande u Bengaziju", javlja CNN.

Situacija se u Libiji ne smiruje. Prosvjednici su tijekom jučerašnjeg dana upali i uništili gotovo sve urede sigurnosnih službi u Sabratahu, gradu 80 kilometara zapadno od Tripolija. Spaljene su i prostorije za provođenje kriminalističkih istraga te zgrade tzv. revolucionarnog komiteta kao i brojni portreti libijskog diktatora koji se na vlasti nalazi više od 40 godina.

Brojne zemlje sve brže evakuiraju svoje državljane iz Libije. U posljednjoj akciji spašavanja te prvoj masivnoj evakuaciji, više od 3000 turskih državljana ukrcalo se na dva broda u libijskom Bengaziju i zaplovilo prema domovini. Do turske luke Marmaris, na jugozapadu zemlje, trebat će im dvadesetak sati plovidbe.

Što se tiče hrvatskih državljana, do sada su se u Hrvatsku redovitim zračnim linijama vratila četiri zaposlenika Geofizike, dok se za ostale priprema detaljan plan izvlačenja. Radnici Viadukta na radu u Libiji evakuirani su bugarskim zrakoplovom i jutros su stigli u Sofiju , gdje su ih dočekali djelatnici hrvatskog veleposlanstva koji će im pomoći u transferu prema Hrvatskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 15:21