SURADNJA

G7: SAD i Velika Britanija žele saveznike u suočavanju s Kinom i Rusijom

Zapad će braniti ‘red uspostavljen međunarodnim pravilima‘ od subverzivnih nastojanja bilo koje zemlje, uključujući i Kinu
Antony Blinken i Dominic Raab 
 Ben Stansall/AFP

Skupina G7 planira privući nove saveznike za suočavanje s izazovima koje predstavljaju Kina i Rusija, složili su se u ponedjeljak šefovi diplomacija SAD-a Antony Blinken i Velike Britanije Dominic Raab.

Uoči sastanka ministara vanjskih poslova zemalja G7 koji će se prvi put od 2019. održati licem u lice, američki državni tajnik Blinken poslao je poruku multilateralizma nakon što su četiri godine Twitter diplomacije pod Donaldom Trumpom šokirale, zbunile i uzbunile mnoge zapadne saveznike.

Uspostavljen 1975. kao forum najrazvijenijih nacija Zapada na kojem se raspravljalo o krizama poput OPEC-ovog naftnog embarga, G7 ovaj tjedan raspravlja o Kini i Rusiji, kao i borbi protiv pandemije covida-19 i klimatskih promjena.

"Nije naša namjera pokušati obuzdati ili usporiti Kinu", rekao je Blinken novinarima na konferenciji za medije uz britanskog ministra vanjskih poslova Raaba.

Rekao je da će Zapad braniti "red uspostavljen međunarodnim pravilima" od subverzivnih nastojanja bilo koje zemlje, uključujući i Kine.

Na spektakularni gospodarski i vojni uspon Kine u proteklih 40 godina gleda se kao na jedan od najznačajnijih geopolitičkih događaja u posljednje vrijeme, uz pad Sovjetskog Saveza 1991. kojim je okončan hladni rat, piše Reuters.

Raab je govorio o građenju saveza, a ne njihovu raskidanju.

"Vidim povećan zahtjev i potrebu za brzim savezima sličnih zemalja koje dijele iste vrijednosti i žele zaštititi multilateralni sustav", rekao je Rab. "Vidimo zaokret prema tome tipu saveza sličnih zemalja koje su dovoljno agilne da međusobno surađuju."

Dugoročno, postoji duboka zabrinutost Washingtona i europskih metropola po pitanju toga kako bi se Zapad trebao ponijeti prema Pekingu i Moskvi.

Blinken je rekao da SAD preferira stabilnije odnose s Rusijom, no da to ovisi o tome kako će ruski predsjednik Vladimir Putin odlučiti djelovati, osobito po pitanju Ukrajine koju će Blinken posjetiti kasnije ovaj tjedan.

"Iznova smo potvrdili svoju čvrstu podršku nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine", rekao je Blinken.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:34