MOSSADOVA ŠKOLA

FSB muku muči s ukrajinskim agentima, raste broj njihovih žrtava: ‘Ilju su našli mrtvog u snijegu...‘

U izvješću FSB-a se navodi kako je ove godine desetero ukrajinskih "agenata" osuđeno za pripremu sabotaže i terorističkih akata

Ilustracija, eksploziv podmentut pod auto u Sankt Peterburgu

 Russian Look Ltd./Alamy/Alamy/Profimedia/Russian Look Ltd./alamy/alamy/profimedia

Federal‘naya sluzhba bezopasnosti Rossiyskoy Federatsii, dakle ruska obavještajna služba poznata kao FSB, objavila je da su otkrili "duboko skrivenu, opsežnu obavještajnu mrežu" ukrajinskih specijalnih službi na anektiranom Krimu, koja je stvorena pod kontrolom "zapadnih nalogodavaca".

U priopćenju se navodi da je "agentska mreža" stvorena za izvođenje sabotaža i terorističkih napada na šefa Krima Sergeja Aksjonova, predsjednika republičkog parlamenta Vladimira Konstantinova, gradonačelnika Jalte, Janina Pavlenka, proratnog blogera Aleksandra Talipova i Olega Carjova, bivšeg zamjenika Vrhovne Rade koji je prešao Rusima.

Od početka 2023. FSB je već dva puta, u svibnju i srpnju, izvijestio da je spriječio pokušaj ubojstva Aksjonova. Osim toga, u srpnju je prijavljena eksplozija u dvorištu stambene zgrade u Feodosiji, gdje živi Talipov, a u listopadu je izvršen atentat na Carjova. Iz FSB-a su također obznanili da je tijekom godine uhićeno 18 "agenata i suradnika" ukrajinskih specijalnih službi na Krimu. Optuženi su za umiješanost u pet sabotaža na krimskim željezničkim prugama, eksplozije plinovoda u Simferopolju i selu Koreiz, eksplozije automobila predstavnika "administracije" anektiranog dijela regije Zaporižje i akcije protiv ruske vojske.

Izvještaji o ‘sabotažama‘

U izvješću se navodi kako je ove godine desetero spomenutih ukrajinskih "agenata i suradnika" osuđeno za pripremu sabotaže i terorističkih akata na Krimu. Nakon početka sveobuhvatne ruske invazije na Ukrajinu FSB redovito izvještava o spriječenim sabotažama i terorističkim napadima te pritvaranju "Rusa koje su regrutirale ukrajinske specijalne službe", ali činjenice potvrđuju da su ukrajinski agenti vrlo ubojiti.

SBU ili Sluzhba bezpeky Ukrainy efikasna je poput izraelskog Mossada kada su u pitanju diverzije ili fizička eliminacija protivnika. Njegove najpoznatije žrtve su propagandisti Darja Dugina i Vladlen Tatarski te Sergej Gorenko, glavni tužitelj Luhanske narodne republike (LNR), dok su u atentatima ranjeni pisac Zahar Prilepin i Igor Kornet, šef Ministarstva unutarnjih poslova u Luhansku.

Prošli je tjedan likvidiran i Ilja Kiva, bivši zastupnik Vrhovne Rade, čije je tijelo pronađeno u selu Suponevo u blizini Moskve. Kiva je najprije bio ukrajinski desničar, da bi 2019. promijenio stranu i počeo podržavati Rusiju, a prošle se godine preselio u Moskvu. Zato je u Ukrajini optužen za "izdaju, ratnu propagandu, zadiranje u teritorijalnu cjelovitost, pozive na preuzimanje državne vlasti i širenje komunističkih simbola", a sud u Lavovu ga je 13. studenoga u odsutnosti osudio na 14 godina zatvora. Njegov ubojica je koristio prigušivač, a iz SBU su sada objavili fotografije Kivina mrtvog tijela u snijegu kako nitko ne bi posumnjao tko stoji iza atentata.

Kolaboracionisti na meti

U listopadu su ruski dužnosnici izvijestili da je u Jalti teško ranjen Oleg Carjov, bivši član ukrajinskog parlamenta koji je podržao invaziju Moskve 2022., a ukrajinska sigurnosna služba ubrzo je priznala da je organizirala atentat na tog kolaboracionista. Carjov je imao sreće pa je poslije objavio video na društvenim mrežama koji pokazuje da je ostao živ.

Za razliku od njega, Mihajlo Filiponenko, bivši čelnik proruske milicije u regiji Luhansk, u istočnoj Ukrajini, skoro istodobno je ubijen u eksploziji bombe podmetnute u njegovu automobilu. Ukrajinska obrambena obavještajna služba tih je dana također izvela bombaški napad u okupiranom Melitopolju, pri čemu su ubijena tri časnika ruske Nacionalne garde. Nedavna diverzija željezničke pruge u Sibiru, kojom Rusija opskrbljuje trupe, također je djelo SBU-ovih specijalaca koji su se uspjeli infiltrirati četiri tisuće kilometara duboko u neprijateljsku pozadinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 03:17