U OKVIRU SANKCIJA

Francuzi zaplijenili megajahtu oligarha Igora Sečina, inače Putinova bliskog suradnika

U trenutku kontrole brod se pripremao za žurno isplovljavanje, a da planirani radovi nisu završeni, što je bio povod za zapljenu

jahta Amore Vero

 Nicolas Tucat/Afp/Profimedia

Francuska vlada u četvrtak je priopćila da je zaplijenila jahtu u vlasništvu tvrtke povezane s Igorom Sečinom, vlasnikom ruske naftne kompanije Rosnjeft, u brodogradilištu La Ciotat, na jugu Francuske. Sečin je inače i blizak ruskom predsjedniku Vladimir Putinu s kojim surađuje još od 90-ih godina prošlog stoljeća.

"Francuska carinska služba zaplijenila je jahtu Amore Vero u La Ciotatu, u okviru primjene sankcija EU-a protiv Rusije", priopćilo je francusko ministarstvo gospodarstva i financija.

Jahta je "u vlasništvu tvrtke u kojoj je Igor Sečin, direktor kompanije Rosnjeft, identificiran kao najveći dioničar", dodaje ministarstvo.

Ona je "obuhvaćena paketom mjera (Europske unije) za zamrzavanje imovine uvedenih protiv njezina vlasnika", navodi se još u priopćenju.

Zapljena, koju je provela carinska služba, dogodila se u noći na četvrtak u brodogradilištu La Ciotat (Bouches-du-Rhone) nakon višesatne provjere.

Luksuzna jahta duga gotovo 86 metara, koja je u La Ciotat uplovila 3. siječnja i na zapovjednom mostu ima bazen koji se može pretvoriti u helidrom, bila je u brodogradilištu radi popravka i trebala je ondje ostati do 1. travnja. Njezinu unutrašnjost uredio je ugledni arhitekt Alberto PInto.

"U trenutku kontrole brod se pripremao za žurno isplovljavanje, a da planirani radovi nisu završeni", što je bio povod za njezinu zapljenu, dodaje ministarstvo.

Ovo je treći brod zaplijenjen u Francuskoj u okviru sankcija uvedenih nakon ruske invazije na Ukrajinu.

U subotu su francuske vlasti u La Mancheu zaplijenile trgovački brod Baltic Leader koji je, navodi Pariz, u vlasništvu ruske banke PSB-a, a u nedjelju u luci Marseille-Fos ruski teretni brod Viktor Andrjuhin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 19:43