AKCIJA DESNIČARA

Francuzi za ubijenog mladića prikupili 352.000 eura. Pogledajte koliko su skupili za policajca koji je pucao!

Jean Messiha, poznati desničar, prikupljao je novac za policajca, aludirajući da su krivi mladić i (ne)odgoj
 Sebastien Salom-gomis/Afp

Posljedice smrti 17-godišnjeg Nahela, kojeg je policajac ubio hicem iz vatrenog oružja nakon čega su uslijedili neredi diljem Francuske, nastavljaju okupirati naciju, ostavljajući i građane i vlasti da u jednakoj mjeri traže odgovore i pravdu.

Predsjednik Emmanuel Macron sazvao je maratonski troipolsatni sastanak s 302 gradonačelnika iz gradova pogođenih nemirima, koji je opisao kao "katarzično" iskustvo. U pokušaju da ubrza proces oporavka otkrio je planove za izvanredni zakon kako bi se olakšala obnova spaljenih i oštećenih zgrada i infrastrukture.

Troškovi popravka

Troškovi popravka velike štete prouzročene neredima procjenjuju se na više od milijardu eura, s 200 opljačkanih trgovina, 300 vandaliziranih poslovnica banaka i 250 oštećenih prodavaonica duhana.

Nahel, 17-godišnjak alžirsko-marokanskog podrijetla, ubijen je tijekom pokušaja izbjegavanja prometne kontrole 27. lipnja. Umiješani policajac Florian M. optužen je za ubojstvo iz nehata, što je Macrona navelo da osudi incident kao "neobjašnjiv, neoprostiv".

Ono što je počelo kao lokalizirani ustanak u siromašnim predgrađima, eskalirao je u širi izraz bijesa prema državi. Prosvjednici su zapalili više od 5000 automobila, opljačkali trgovačke centre i simbolično zapalili zgrade u državnom vlasništvu, uključujući neke gradske vijećnice i škole. Policijska intervencija dovela je do smirivanja.

Trenutačno je sporno pitanje dviju kampanja financiranja za Nahela i policajca. Kampanja za Nahelovu obitelj prikupila je 352.000 eura. Istodobno je kampanja za prikupljanje sredstava koju je inicirala medijska ličnost krajnje desnice Jean Messiha, u ime policajca koji je trenutačno u pritvoru, primila je više od 72.000 privatnih donacija i 1,4 milijuna eura.

Krivi su roditelji

Messiha je u intervjuu za tinejdžerovu smrt okrivio njegove roditelje, pravosuđe i samog Nahela. Ustvrdio je da neposlušnost policiji može dovesti do tragičnih posljedica, aludirajući da su Nahelovi postupci pridonijeli njegovoj smrti.

"Ako ne poslušate policiju, stavljate prst u spiralu koja opet može dovesti do tragedije. U ovom slučaju Nahel je počinio samoubojstvo, ništa više, ništa manje", izjavio je za Euronews. Messihina crowdfunding kampanja naišla je na kritike ljevičarskih političara koji je smatraju sramotnom i traže poništavanje. Unatoč kontroverzama, premijerka Élisabeth Borne izjavila je da vlada ne može odlučiti, to je stvar suda.

Obraćajući se zastupnicima, Borne je odlučno branila čvrst stav o redu i zakonu, naglašavajući potrebu da sustav kaznenog pravosuđa procesuira čak i manje prekršaje počinjene tijekom nereda. Predložila je novčane kazne i obuku o roditeljskoj odgovornosti za roditelje maloljetnih izgrednika. Međutim, njezina inicijativa još jednom neće riješiti duboko ukorijenjenu ogorčenost prema provođenju zakona u rasno raznolikim predgrađima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 04:47