IMA 46 MUTACIJA

Francuzi kažu da su otkrili još jedan soj korone, nazvali su ga ‘IHU‘, u WHO-u ga zasad ne priznaju

Novi soj nosi mutaciju E484K zbog čega bi mogao biti otporniji na cjepiva te mutaciju N501Y zbog čega je vrlo zarazan

Laboratorij; ilustracija

 Savo Prelevic/Afp/Profimedia

Znanstvenici kažu da je u Francuskoj otkrivena još jedna varijanta koronavirusa, piše Daily Mail.

Mutirani soj ima čak 46 mutacija zbog kojih je, smatra se, otporniji na cjepiva i zarazniji od originalne 'wuhanske' varijante virusa.

Zasad je detektirano nekih 12 slučajeva u okolici Marseillea, a prvi slučaj povezuje se s putovanjem u Kamerun u Africi.

No, zasad nema puno pokazatelja da je ova varijanta rasprostranjenija od omikrona koji čini više od 60 posto slučajeva zabilježenih u Francuskoj.

Novu varijantu otkrili su znanstvenici sa sjedištem u IHU Mediterranee Infection 10. prosinca, no otada se nije brzo proširila.

Svjetska zdravstvena organizacija još treba potvrditi slučajeve zaraze u drugim zemljama i proglasiti ovo otkriće novom varijantom, što znači da će dobiti ime po nekom slovu iz grčkog alfabeta.

Profesor Philippe Colson, voditelj grupe znanstvenika koji su otkrili novu varijantu, kaže: 'Imamo nekoliko slučajeva ove nove varijante na području Marseillea. Zovemo je varijanta IHU. Upravo su prijavljena dva nova genoma.'

Otkriće varijante službene oznake B.1.640.2 objavljeno je u znanstvenom radu na medRxiv-u, no ne i u nekim drugim znanstvenim časopisima.

Znanstvenici kažu da se novi soj genetski razlikuje od B.1.640, za koju se smatra da se pojavila u Demokratskoj Republici Kongo u rujnu.

Testovi pokazuju da novi soj nosi mutaciju E484K zbog čega bi mogao biti otporniji na cjepiva.

Također, nosi i mutaciju N501Y - koja je prvi put zamijećena u alfa varijanti - zbog čega je vrlo zarazan.

Novi je soj, kažu, "daljnji rođak" omikrona, za koji znanstvenici smatraju da se vjerojatno razvio od nekog starijeg virusa.

'Promatranja su još jednom pokazala koliko su pojave novih varijanti SARS-CoV-2 virusa nepredvidive te koliko je teško kontrolirati njihov unos i širenje', stoji u izvješću.

Francuska ima dobar sistem nadzora novih varijanti covida, što znači da se svi novi mutirani sojevi brzo otkrivaju.

U Britaniji se otprilike kod tri od deset slučajeva zaraze testira i koja je varijanta u pitanju.

Omikron - ili B.1.1.529 - nosi oko 50 mutacija i čini se da je prilično zarazan i za ljude koji već imaju određenu razinu imuniteta.

No, sve veći broj istraživanja dokazuje da je i mnogo manje vjerojatno da će izazvati ozbiljnu bolest.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 03:26