PUCANJ U NOGU?

Francuskoj prijeti scenarij iz 1997. godine: Chirac je tada izveo kockarski potez poput Macrona, evo kako je to završilo

Emmanuel Macron objavio je da će zbog loših rezultata raspisati prijevremene izbore. Pobjednik bi mogla biti krajnja desnica s Marine Le Pen

Jacques Chirac i Emmanuel Macron

 Afp, Profimedia/

Dva su lidera Francuske napravila ono čime je Emmanuel Macron ove nedjelje navečer zgranuo sugrađane. Francuski je predsjednik zaigrao opasnu igru objavljujući nakon europskog trijumfa ultradesnog Nacionalnog okupljanja da raspušta francuski parlament. Francuzi će ponovno na birališta za koji tjedan.

Charles​ De Gaulle je to napravio 1968. zbog političke krize izazvane studentskim prosvjedima te legendarne godine. Potez raspuštanja parlamenta djelovao je kao voda na požar studentske pobune. Na isti se korak 1997. godine odlučio Jacques Chirac, pokojni predsjednik, lider političkog desnog centra. U kockarskom potezu poput sadašnjeg Macronova Chirac se preračunao. Tražio je snažan mandat za provođenje svog ekonomskog programa, ali je na izborima pobijedila socijalistička ljevica s Lionelom Jospinom na čelu. Dobila je 48,25 posto glasova. Predsjednikovu opciju predvodio je premijer Alain Juppé koji je dobio 46,04 posto glasova. Chirac je bio primoran imenovati Jospina za premijera nakon čega je uslijedio "najdulji suživot" u povijesti Pete Republike.

Francuski mediji prisjetili su se odmah nakon Macronova istupa ovih povijesnih primjera. Francuskom predsjedniku predviđaju vrlo opasnu mogućnost da mu mladi Jordan Bardella iz Nacionalnog okupljanja Marine Le Pen bude premijer, čime bi počela još jedna, hrvatskim rječnikom rečeno, "tvrda kohabitacija" između predsjedničkog i premijerova ureda u Francuskoj.

Politički trenutak, dakako, ne može biti gori kada se zna da je u tijeku za Europu vrlo prijeteći i opasan rat u Ukrajini, da se iza okuke kotrlja trgovinski rat s Kinom, a u studenome bi se u Bijelu kuću mogao vratiti Donald Trump.

Razmišljanje mnogih sažima izjava Catherine Fieschi s Europskog sveučilišnog instituta u Firenci: "Macron pita Francuze: Mislite li ovo ozbiljno? To je pitanje opasno".

image

Marine Le Pen i Jordan Bardella

Julien De Rosa/Afp

Prema prvim analizama poteza francuskog predsjednika, iza tog postupka stoji Macronova nada da će takvim kockanjem razotkriti krajnju desnicu kao političkog aktera koji je dobar u opoziciji, ali bez sadržaja na poziciji vlasti. Stavovi Nacionalnog okupljanja, koje vode Le Pen i 28-godišnji "dečko s reklame" Jordan Bardella, poprilično su se promijenili tijekom godina. Bloomberg navodi niz preokreta: više ne žele izlazak iz Europske unije (nakon što su vidjeli kaos u Britaniji), ali žele iznimke od nekih europskih pravila za Francusku. Ne žele više izlazak iz Schengena, ali žele neku vrstu granice za Francusku unutar Europske unije koja bi uključivala provjere. Ne podržavaju više umirovljenje sa 60 godina, ali ne podržavaju ni Macronov prijedlog o umirovljenju sa 64. Svi njihovi prijedlozi dosta su magloviti, a jedan think tank je procijenio da će javnu potrošnju podići za 102 milijarde godišnje.

Postoji mogućnost da Macron igra na to da Bardellu gurne u politički neuspjeh ili da barem "marginalizira ljevičarsku zvijezdu Jean-Luca Mélenchona. Međutim, to je više u sferi pustih želja, nego strategije.

Macron je najavio nove izbore jer je, kao vladajuća stranka, dobio samo sedam posto podrške na izborima za Parlament EU. Francuski Socijalisti dobili su oko 14 posto. Nacionalno okupljanje Marine Le Pen dobilo je trećinu glasova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. lipanj 2024 17:24