OZBILJNE OPTUŽBE

Francuski ratni brod presreo gumenjak pun migranata pa ga ‘uvalio‘ TV ekipi na ‘čuvanje‘?!

Britanska je vlada u utorak objavila da je u jednom danu La Manche ilegalno prešlo najmanje 430 migranata, što je novi rekord
 BEN STANSALL/AFP

Francuski ratni brod optužen je da je presretao gumenjak s 13 migranata u La Mancheu te da su ih ostavili pod nadzorom broda s kojeg su novinari britanske televizijske emisije "Good Morning Britain" izvještavali o migrantskoj krizi, piše The Telegraph.

Novinarka emisije "Good Morning Britain", Philippa Tomson bila je na brodu u trenutku kada su im francuski dužnosnici "uvalili" migrante. Francuzi su potom nestali, što je dovelo do toga da je novinarska ekipa morala čuvati migrante sve dok po njih nisu došli djelatnici granične policije Velike Britanije.

- Promatramo brod s migrantima i osiguravamo da njegovi putnici ne upadnu u probleme. Granična policija još nije stigla jer se bavi drugim pitanjima. Pratit ćemo brod s migrantima dok se ne pojave - rekla je Tomson.

Na snimci incidenta koja je objavljena na Twitter profilu emisije Good Morning Britain, a koja se emitira na televizijskoj postaji ITV, može se vidjeti da je jet-ski plovilo granične policije Velike Britanije nešto kasnije preuzeo kontrolu nad gumenjakom s migrantima.

Britanska je vlada u utorak objavila kako je u jednom danu La Manche ilegalno prešlo najmanje 430 migranata te najavila strože kažnjavanje ilegalnih migracija. Spomenuti broj ilegalnih migracija u jednom danu novi je rekord za Britaniju. Prethodni rekord od 416 ilegalnih ulazaka migranata u Britaniju postavljen je u rujnu 2020. godine.

Postavljanje novog rekorda u dnevnim ilegalnim migracijama dolazi usred rasprave britanskih parlamentaraca o novom zakonu kojim se želi reorganizirati pravila za traženje azila i uvesti strože kazne za migrante i krijumčare ljudi.

Broj migranata koji su došli u Veliku Britaniju od početka 2020. godine do danas postepeno je i konstantno rastao, a najviše ih je došlo u ljetnim mjesecima, koje im omogućava dolazak nerijetko pretrpanim gumenjacima.

Jedan gumenjak s otprilike 50 osoba, među kojima je bilo i žena i djece, u engleski je grad Kent stigao u ponedjeljak. Neki od migranata podigli su ruke u znak veselja u trenutku kada su pristali u Kent.

Dan O'Mahoney, djelatnik Ministarstva obrane Velike Britanije zadužen za tajne prijetnje koje Britaniju mogu ugroziti preko La Manchea, rekao je da je porast u prelascima tog kanala "neprihvatljiv" i "opasan".

- Osobe bi azil trebale zatražiti u prvoj sigurnoj zemlji u koju stignu. Ne bi trebali riskirati svoje živote i upuštati se u ovakve opasne prelaske. Nastavljamo goniti kriminalce koji stoje iza ovih ilegalnih prelazaka - rekao je O'Mahoney.

Britanska je vlada u 2020. godini zabilježila približno 8.500 ulazaka u zemlju iz kontinentalne Europe preko La Manchea pomoću malih brodova. Većina tih prelazaka za svoju polaznu točku imaju Francusku, a vlade Britanije i Francusku ne mogu se dogovoriti oko toga tko bi ih trebao spriječiti.

O'Mahoney je rekao kako će se Zakonom o nacionalnosti i granicama koji se trenutno nalazi u parlamentarnoj proceduri "spasiti životi i prekinuti ciklus ilegalnih prelazaka La Manchea". Prema spomenutom zakonskom prijedlogu, zatvorska kazna za osobu koju se uhvati u ilegalnom prelasku britanske granice povećala bi se sa šest mjeseci na četiri godine, a krijumčarima ljudi prijetit će kazna doživotnog zatvora.

Daniel Sohege, čelnik grupe za zaštitu ljudskih prava Stand For All, rekao je da migranti prelaze La Manche jer nemaju izbora.

- To se događa jer su svi drugi putevi zatvoreni - rekao je te dodao kako će spomenuti zakon trenutnu situaciju pogoršati i učiniti opasnijom.

Ministrica unutarnjih poslova Velike Britanije Priti Patel tvrdi da je postojeći zakonski okvir koji se tiče migracija zreo za promjenu te da će Britanija ponovno preuzeti kontrolu nad svojim granicama.

- Zakonom će se napokon riješiti problemi koji su stvorili ovaj slomljeni sustav ilegalnih migracija - rekla je Patel u ponedjeljak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:24