ŠIRENJE OMIKRONA

Francuska pooštrila mjere prema Britaniji: ‘Ništa turizam, u zemlju samo s uvjerljivim razlogom!‘

Francuska od subote ujutro zabranjuje putovanja u Veliku Britaniju i iz nje ukoliko ne postoje ‘uvjerljivi razlozi‘ za to

Velika Britanija bilježi rekordne dnevne brojke slučajeva covida-19

 Paul Ellis/AFP

Britanskim turistima bit će zabranjen ulazak u Francusku zbog zabrinutosti tamošnjih vlasti u vezi "izuzetno brzog" porasta slučajeva oboljenja covid-19 uzrokovanog omikron varijantom koronavirusa u Velikoj Britaniji.

Francuska od subote ujutro zabranjuje putovanja u Veliku Britaniju i iz nje ukoliko ne postoje "uvjerljivi razlozi" za to, prenosi Sky News.

Ti razlozi ne uključuju putovanja radi turizma i poslovanja, izvijestio je Pariz.

Iz Britanije u izolaciju

Postojat će "obveza za sve putnike iz Ujedinjene Kraljevine da se prije putovanja registriraju na digitalnoj platformi koja će im omogućiti da unesu adresu svog boravka u Francuskoj", dodaje se.

Putnici koji u Francusku stignu iz Britanije morat će sedam dana ostati u samoizolaciji, a izolacija se može ukinuti nakon 48 sati pokaže li test u Francuskoj negativan rezultat.

Ta su se ograničenja dosad primjenjivala samo na necijepljene putnike iz Britanije.

Od svih onih koji su planirali posjetiti Veliku Britaniju iz Francuske traži se da putovanje odgode.

Britanski ministar prometa Grant Shapps izjavio je, pak, da to neće utjecati na prijevoznike.

"Da potvrdim, na vezi sam sa svojim francuskim kolegom, prijevoznici će ostati izuzeti", napisao je Shapps na Twitteru.

Nova pravila također ne vrijede za francuske državljane te njihove supružnike i djecu.

Vladin glasnogovornik Gabriel Attal rekao je za BFM televiziju kako će mjere uključivati vremensko smanjenje valjanosti PCR testova sa 48 na 24 sata za putnike koji dolaze iz Britanije.

Valjanost PCE testova samo 24 sata

"Prema vlastitim riječima britanske vlade, Velika Britanija se suočava s 'plimnim valom' varijante omikron u narednim danima... Kao odgovor na iznimno brzo širenje varijante omikron u Ujedinjenoj Kraljevini, vlada ponovno uvodi putovanja u Veliku Britaniju ili iz nje samo iz uvjerljivih razloga te kao uvjet postavlja testiranje pri odlasku i dolasku", priopćile su francuske vlasti.

"Bit će ograničena turistička i poslovna putovanja za ljude koji nisu francuski državljani niti Europljani i za one koji nemaju boravište u Francuskoj", rekao je.

"Naš je cilj što više ograničiti širenje omikrona u zemlji", rekao je Attal te dodao da je zasad potvrđeno 240 slučajeva omikrona u Francuskoj.

U Velikoj Britaniji u srijedu je prijavljeno novih 78.610 slučajeva covida-19, što je najveća dnevna brojka od početka pandemije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 20:50