VLADA POPUŠTA

Francuska najavljuje mjere da smiri poljoprivrednike: ‘Smanjujemo teret, želimo biti samodostatni‘

Vlada će prestati nametati svojim poljoprivrednicima propise strože od onih Europske unije

Prosvjed poljoprivrednika u Nici

 Valery Hache/Afp

Francuska će u zakon unijeti načelo da treba biti samodostatna u pogledu hrane i pooštrit će kontrolu uvoza, rekao je u četvrtak premijer Gabriel Attal, najavljujući dodatne mjere za suzbijanje nemira francuskih poljoprivrednika.

Attal je na konferenciji za novinare također rekao da će vlada prestati nametati svojim poljoprivrednicima propise strože od onih Europske unije.

Te su najave bile njegov najnoviji pokušaj smirivanja ogorčenih poljoprivrednika koji su postavili stotine blokada na ceste i zbog kojih je prijevoz u prekidu više od dva tjedna.

"Želimo biti suvereni. Samodostatni za uzgoj hrane, samodostatni za žetvu, samodostatni da se prehranimo... Uvest ćemo ovaj cilj suvereniteta u zakon", rekao je Attal.

Također je rekao da će Francuska pojačati sigurnosne provjere uvoza hrane, posebno kako bi se osiguralo da uvezena hrana nema tragove pesticida koji su zabranjeni u Francuskoj ili EU.

"Nema smisla zabraniti pesticide u Francuskoj prije nego što se takve odluke donesu na razini EU-a, prekinut ćemo tu praksu", rekao je.

Blokade

Ministar financija Bruno Le Maire rekao je da će vlada također procijeniti učinkovitost zakona za pravedne cijene hrane i proces godišnjih pregovora s trgovcima na malo.

Poljoprivrednici su blokirali distribucijske centre trgovaca u Francuskoj i Bruxellesu u znak prosvjeda protiv pritiska koji je na njih izvršen u pregovorima o ugovorima sa supermarketima.

Ministar poljoprivrede Marc Fesneau rekao je da je otvaranje europskih tržišta za ukrajinske poljoprivredne proizvode destabiliziralo tržišta hrane, "što nije u našem interesu, a nije ni u interesu Ukrajine". Ali nije najavio nikakve nove mjere na tom planu.

Attal je prošli tjedan najavio prvi niz mjera za smirivanje poljoprivrednika - uključujući odustajanje od plana za postupno ukidanje subvencija za poljoprivredni dizel - ali su ih sindikati poljoprivrednika odbacili kao nedostatne.

Dok je Attal govorio, autoceste diljem Francuske i dalje su blokirane traktorima, a u Bruxellesu su poljoprivrednici tijekom samita EU-a zapalili smeće i srušili kip na trgu u europskoj četvrti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 05:41