SVE BOLJA SITUACIJA

Francuska najavila popuštanje mjera, ali od covid potvrda se ne odustaje

Do sada je bio dovoljan negativan test na covid-19 za pristup javnim mjestima...

Testiranje na covid-19 na ulicama Pariza.

 Frederic Reglain/Alamy/Alamy/Profimedia

Francuska će od početka veljače popustiti pravila o radu od kuće te će dopustiti ponovno otvaranje noćnih klubova dva tjedna nakon toga, rekao je premijer Jean Castex u četvrtak, dodajući da se situacija u zemlji vezana uz covid-19 počela poboljšavati.

Ograničenja broja ljudi u sportskim dvoranama također će biti ukinuta početkom veljače, a nakon zimskih praznika moglo bi doći i do popuštanja epidemioloških mjera u školama.

Castex je također najavio da će prema planu 24. siječnja biti uvedene covid potvrde, kojima se potvrđuje da je osoba cijepljena, za ulazak na javna mjesta poput restorana, kafića, kina i za putovanje vlakovima na velike udaljenosti.

Međutim, premijer je rekao novinarima da bi u slučaju znatnog smanjivanja rizika za javno zdravlje moglo doći do kasnijeg ukidanja covid potvrda.

Francuska je u četvrtak imala više od 425.000 novooboljelih osoba od covida-19. Stabilizirao se broj oboljelih koji su na intenzivnoj njezi, što omogućuje vladi određeni manevarski prostor.

Parlament je u nedjelju odobrio uvođenje covid potvrda, ali je još uvijek potrebna dozvola za uvođenje od Ustavnog suda, koji će svoje stavove iznijeti u petak. No, situacija s covid potvrdama izazvala je nove prosvjede.

Do sada je bio dovoljan negativan test na covid-19 za pristup javnim mjestima, a sada to više neće biti slučaj.

U međuvremenu, savjetodavno znanstveno tijelo francuske vlade izjavilo je da će peti val pandemije koronavirusa ostati na visokoj, ali podnošljivoj razini sve do sredine ožujka.

Castex također potiče roditelje da cijepe djecu u starosti od 5 do 11 godina te je najavio da će od sada djeca u dobi od 12 do 17 godina moći primiti i treću, dodatnu dozu cjepiva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2023 07:59