JAVNO ZDRAVLJE

Francuska mora platiti kaznu od 20 milijuna eura kazne zbog onečišćenog zraka

Smrtnost povezana s onečišćenjem zraka velik je rizik u Francuskoj, gdje svake godine zbog sitnih čestica u zraku umire 40.000 ljudi

Pariz u smogu

 Philippe Lopez/Afp

Francuski Visoki upravni sud u ponedjeljak je izrekao državi rekordnu kaznu u iznosu od 20 milijuna eura zbog toga što nije dovoljno brzo reagirala na onečišćenje zraka zbog kojega svake godine umiru tisuće ljudi.

Državno vijeće je još u kolovozu 2021. osudilo francusku državu na novčanu kaznu od 10 milijuna eura zbog toga što nije dovoljno poboljšala sustav za sprječavanje onečišćenja i ta se odluka tada odnosila na prvo polugodište 2021.

Nova kazna se odnosi na sljedeća dva polugodišta.

"Premda su tijekom nekog vremena uočena poboljšanja, granična vrijednost onečišćenja dušikovim dioksidom - koja je na snazi od 2010. - i dalje se premašuje u nekim dijelovima Francuske, napose na širem području Pariza, Lyona i Marseillea. Mjere koje je država dosad donijela ne jamče da će se kvaliteta zraka toliko poboljšati da bi se granična vrijednost onečišćenja mogla poštovati u najkraćem mogućem vremenu", ističe Državno vijeće.

Onečišćenje vezano uz automobilski promet uvelike utječe na javno zdravlje. "Smrtnost povezana s onečišćenjem zraka i dalje je velik rizik u Francuskoj, gdje svake godine zbog sitnih čestica u zraku umire 40.000 ljudi", objavila je lani organizacija Javno zdravlje u Francuskoj.

Novac će se uglavnom namijeniti organizacijama koje se bore protiv onečišćenja zraka, a 50.000 eura ide udruzi Prijatelji Zemlje koja je 2017. prava podigla tužbu na Državnom vijeću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 23:44