POSIPANJE PEPELOM

FOX NEWS SE ISPRIČAO ZBOG GRAFIKONA KOJI POVEZUJE RAST DIONICA S RASISTIČKIM NASILJEM 'Ispričavamo se zbog neosjetljivosti, problem shvaćamo ozbiljno'

 
Bret Baier
 Dane Andrew / Zuma Press / Profimedia

Američki Fox News javno se u subotu ispričao jer je u petak navečer objavio grafikon koji ukazuje na povezanost porasta vrijednosti dionica na burzama s rasističkim nasiljem nad crncima.

Grafikon, prikazan u petak navečer u sklopu programa "Posebno izvješće s Bretom Baierom", ukazuje na porast vrijednosti dionica na burzama koji je uslijedio nakon nekoliko sličnih događaja.

Jedan od njih je ubojstvo Georgea Floyda 25. svibnja, drugi je ubojstvo Marthina Luthera Kinga 4. travnja 1968. godine, treći je oslobađajuća presuda iz 1992. godine za četvoricu bijelih policajaca koji su 1991. ubili Afroamerikanca Rodneya Kinga, a četvrti je smrt 17-godišnjeg crnca, Michaela Browna kojega je 2014. ubio bijeli policajac.

Ostale su medijske kuće, među kojima i časopis Fortune, uočile da financijska tržišta imaju tendenciju oporavka nakon razdoblja socijalnih nemira.

"Podaci upotrijebljeni u 'Posebnom izvješću s Bretom Baierom' na Fox Newsu, kojima su se htjela ilustrirali kretanja na financijskim tržištima nakon povijesnih socijalnih nemira, nisu nikada smjeli biti emitirati u tv programu bez cjelovitog konteksta", priopćila je u subotu ova kablovska televizija.

"Ispričavamo se zbog neosjetlivosti i problem shvaćamo ozbiljno", napisao je na Twitteru Bret Baier.

Grafikon je izazvao ogorčenje u trenutku kada se širom Amerike održavaju masovni prosvjedi protiv rasizma i policijske brutalnosti koja je rezultirala smrću Afroamerikanca Georgea Floyda.

"Ovaj grafikon jasno pokazuje da @FoxNews uopće ne zanimaju životi crnaca", komentirao je na Twitteru političar, aktivist, pastor i crni kongresnik iz Illinoisa, Bobby Rush, koji u Kongresu djeluje više od dva desetljeća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:36