TUCKER CARLSON

Fox News dao otkaz svojoj najvećoj zvijezdi, previše vrijeđao šefove i Trumpa

Konkurentski mediji likuju nad informacijom da je ta poslovna odluka Fox News financijski unazadila za još 700 milijuna dolara

Tucker Carlson

 Chip Somodevilla/Afp

Tucker Carlson, neokrunjeni kralj kabelske televizije čiju je emisiju na Fox Newsu svake večeri pratilo tri milijuna gledatelja, od ovog će tjedna svoju poslovnu sreću potražiti na nekoj drugoj adresi. Ni tjedan dana nakon što je Fox News, u sklopu tužbe za klevetu koju je vodio s kanadskom tehnološkom kompanijom Dominion Voting Systems, pristao platiti nagodbu od 787,5 milijuna dolara zbog laži izrečenih nakon izbora 2020., omiljena televizijska postaja američkih konzervativaca "zahvalila se na suradnji" svojem najpopularnijem voditelju. Gledatelji su obaviješteni da će se u terminu Carlsonove popularne emisije privremeno emitirati ad hoc program "Fox News Tonight", koji će do pronalaska stalne zamjene naizmjenično voditi prominentni voditelji kuće.

Lachlan Murdoch, sin medijskog mogula Ruperta koji trenutno upravlja korporacijom Fox, odluku o smjeni Tuckera Carlsona navodno je donio još u petak, i to u suradnji s izvršnom producenticom Suzanne Scott, koja je vijest otpuštenom voditelju priopćila tek u ponedjeljak ujutro - neznatno prije nego što je u javnost pušteno službeno priopćenje o prekidu suradnje. Do završetka ovoga broja, Carlson se nije službeno oglasio o svojoj smjeni.

Pod velom tajne

Reakcije na vijest još se ne stišavaju. Konkurentski mediji likuju nad informacijom da je ta poslovna odluka Fox News financijski unazadila za još 700 milijuna dolara; povrh vrtoglavog iznosa od tri četvrtine milijarde koliko su se prošloga tjedna već obvezali platiti zbog laži o izbornoj prijevari. Iako su točne okolnosti iznenadnog otkaza "zlatne koke" Fox Newsa još uvijek obavijene velom tajne, sve se otvorenije nagađa da se Uprava odlučila na taj korak zbog skupih sudskih sporova koje trenutno vodi u povodu emitiranih teorija zavjere, u čemu su Tucker Carlson i njegova emisija imali vodeću ulogu.

Naime, Carlson je među prvima u eter plasirao ideju da su neispravni glasački aparati Dominiona glavni krivac Trumpova poraza, a teoretičari zavjera postali su redoviti gosti njegove emisije. U sklopu istrage spomenute tužbe za klevetu ispostavilo se da popularni voditelj osobno nikada nije povjerovao u tu laž. Štoviše, američka je javnost, dobivši uvid u prepiske voditelja Fox Newsa, saznala kako je Tucker Carlson bivšeg predsjednika nazvao "demonskom silom", zaključivši da ga "strastveno prezire".

Carlson se posljednjih šest godina, u sklopu brenda koji je izgradio tijekom angažmana na Fox Newsu, profilirao kao jedan od najutjecajnijih influencera američke neokonzervativne scene. Kao polarizirajuća i izuzetno kontroverzna televizijska figura, redovito je punio novinske članke šokantnim izjavama u svojoj nevjerojatno popularnoj emisiji.

Nije se libio migrante prozivati "glavnim razlogom zbog kojih je Amerika siromašnija i prljavija", otvoreno je koketirao s rasizmom i homofobijom, a nakon napada Rusije na Ukrajinu, njegova je emisija postala glavna platforma za kremaljsku propagandu na Zapadu. Otišao je toliko daleko da su se u nekom trenu počeli povlačiti i sponzori.

Poziv iz Rusije

Uprava mu je nudila zaleđe pod uvjetom da uspješno drži hipnotiziranu publiku pred malim ekranima. No, status "nedodirljivog" koji je godinama uživao gotovo se preko noći promijenio. Hoće li ista sudbina tijekom idućih dana snaći i Lauru Ingraham te Seana Hannityja, čija su se imena također našla u tužbama za klevetu, tek će se vidjeti. Kao i Carlsonov plan za dalje. U kuloarima se šaptom spominju i njegove ambicije za Bijelu kuću.

"Gdje god otišao, Amerika će ga slijediti", napisala je na svojem profilu na Twitteru profilu republikanska zastupnica Lauren Boebert.

Poziv su mu, zasad još uvijek neslužbeno, uputili i s RT-ja. "Hey @TuckerCarlson, kod nas si uvijek dobrodošao", stoji na profilu ruske medijske kuće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 00:03