DAN ZA PAMĆENJE

Fotografije su snimljene u razmaku od 13 godina, na obje u Boeingu su otac i kći. Ali ima jedna golema razlika!

Moj san je povesti tatu sa sobom na let kako bi mogao vidjeti moje slijetanje, otkriva pilotkinja KLM-a

Jasmijn van Waalwijk van Doorn i Jorrit van Waalwijk van Doorn

 Privatna arhiva

Prvi put kad je mlada Nizozemka Jasmijn van Waalwijk van Doorn pratila svog oca pilota, Jorrita van Waalwijka van Doorna na posao bio je dan za pamćenje. Tadašnja osmogodišnjakinja pridružila se ocu 2006. godine na letu KLM-a koji je iz Nizozemske išao prema Ugandi. Letjeli su Boeingom 767, a Jasmijn i njena majka Ellen bile su putnice, prenosi CNN.

Prije polijetanja za Ugandu, Ellen je u kokpitu slikala supruga i kćer. Na fotografiji Jorrit drži komande, a Jasmijn svoju voljenu igračku lava i grli oca. Zajedno su se ponovno našli u kokpitu aviona 2019. godine, ali ovog puta Jasmijn nije bila putnica - već kvalificirani pilot KLM-a i po prvi put je letjela uz oca.

Tog jutra se tijekom pakiranja kofera pobrinula da obavezno na put uzme i igračku lava. Prije nego što je Boeing 777 poletio za Hong Kong, Jasmijn i Jorrit rekreirali su fotografiju staru više od deset godina, što im je predložila Ellen.

- Rekla je: “Imamo onu sliku vas dvoje u kokpitu. Zašto ne uzmeš sa sobom igračku i ponovno snimite istu sliku?” Bila sam sretna što sam ju sačuvala - govori Jasmijn.

image

Jasmijn i Jorrit 2006. godine

Privatna arhiva

Let za Ugandu 2006. godine bio je prvi od mnogih letova na kojima je pratila svog oca na poslu. Sjeća se koliko je uzbudljivo bilo otići na safari i vidjeti lavove koji su nalikovali njenom voljenom plišancu. Tako je zavoljela putovanja, a s vremenom i letenje.

Dok je odrastala, Jorrit je upravljao interkontinentalnim letovima za KLM. Često ga nije bilo po nekoliko dana, stoga je iskoristio svaku šansu da povede Jasmijn i njenu braću i sestre sa sobom. Jasminina majka Ellen je stjuardesa, tako da je let avionom bio potpuno normalan za nju još od djetinjstva.

- Zrakoplovstvo me ne zanima samo zbog mog tate - objašnjava. Od malih nogu je htjela postati pilot i s 12 godina imala je prvi sat letenja, a dvije godine kasnije krenula je i na tečajeve jedriličarstva. U srednjoj školi, njena odluka o karijeri postala je ozbiljna: - Pomislila sam: “Ovo je moj san, želim biti pilot” - prisjeća se.

image

Jasmijn i Jorrit 2019. godine

Privatna arhiva

Jasmijn se obučavala na KLM Flight akademiji i dobila kvalifikacije 2018. godine. Od prvog zajedničkog leta s ocem već samo godinu kasnije, Jorrit i Jasmijn letjeli su zajedno još 17 puta.

Jasmijn je već na početku karijere shvatila da ima više smisla ako oca zove njegovim imenom dok rade. Jorrit kaže da je njihovo zajedničko letenje uvijek bilo vrlo prirodno i kako od početka imaju lijepu dinamiku rada.

Iako svoj posao shvaćaju ozbiljno, njihovi zajednički letovi uvijek su prožeti zabavom. Jasmijn cijeni svaku priliku gdje može nešto novo naučiti iz Jorritovog iskustva, dok on kaže da obrazovanje ide u oba smjera.

- Ona je pilot nove generacije. Način na koji ona gleda na stvari je malo drugačiji od onoga kako sam ja naučio - pojašnjava. Prije svakog leta, zrakoplovnoj kompaniji šalje se manifest posade - popis osoba koje će raditi na tom letu, obično uz fotografiju.

Kolege često shvate da su Jasmijn i Jorrit u rodu zbog zajedničkog prezimena, ali u slučaju da to ne primijete, “zbrajaju dva i dva” pomoću fotografije koju koriste u manifestu posade.

image

Selfie koji koriste za manifest posade

Privatna arhiva

Uvijek upotrebljavaju isti selfie njih dvoje, izrezan u dva pojedinačna portreta. Jasmijn kaže da su kolege uvijek entuzijastični i uzbuđeni kad shvate da se radi o ocu i kćeri.

Za njih zajednički rad omogućuje i zajedničko putovanje svijetom. Ponekad im se pridružuju i ostali članovi obitelji, pa je tako prošle godine cijela obitelj putovala u Rio de Janeiro na nezaboravan odmor. Jasmijn kaže da s vremenom postaje sve svjesnija da je provođenje kvalitetnog vremena s ocem zapravo privilegija.

- Svjesna sam da je vrlo posebno ići na razna mjesta zajedno jer stvaramo puno uspomena. Kad imamo takvu priliku, onda stvarno uživamo koliko možemo - objašnjava.

Zrakoplovstvo je profesija kojom dominiraju muškarci i Jasmijn je zahvalna na ohrabrenju svog oca kad je izrazila interes da krene njegovim stopama. Vjeruje da se s vremenom okolina mijenja i ima više žena u toj profesiji, što joj se jako sviđa. Stoga, potiče svakoga tko je strastven prema zrakoplovstvu da razmisli o ulasku u industriju, bez obzira na njihov spol ili pozadinu.

image

Jasmijn i Jorrit tijekom jednog od putovanja

Privatna arhiva

- Kad sam imala 10 godina, govoreći ljudima da želim postati pilot, znali su mi reći: “Kako je slatka” ili “Kako smiješno”. Ako stvarno želite nešto postići i ulažete trud, sve je moguće - vjeruje Jasmijn.

Jorrit sad ima 55 godina i približava se mirovini. Trenutno radi na drugom području KLM-a nego Jasmijn, tako da pilotski tim oca i kćeri vjeruje da su im dani zajedničkog letenja odbrojani.

- Nedostajat će mi da Jasmijn u pilotskoj kabini. Ali imam lijepa sjećanja na zajedničko letenje, koje je bilo stvarno posebno - kaže Jorrit.

Uostalom, njegovo umirovljenje ne znači kraj obiteljskih putovanja. Jasmijn trenutno radi na tome da postane prva časnica, što znači da će moći sama voditi polijetanja i slijetanja.

- To će stvoriti još jedan dan za pamćenje. Moj san je povesti tatu sa sobom na let kako bi mogao vidjeti moje slijetanje - objašnjava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 02:35