DEVET POGINULIH

FOTO: VIŠE OD 50 VATROGASACA NA MJESTU TRAGIČNE NESREĆE U KOJOJ SU PREMINULI KOBE BRYANT I NJEGOVA KĆI Ceste su blokirane, istrazi se pridružio i FBI

 
 AFP

Vatrogasci i osoblje mrtvačnice Los Angelesa izvlače tijela s mjesta helikopterske nesreće u Calabasasu, u kojoj je poginuo i legendarni košarkaš Kobe Bryant. Nesreća se dogodila sinoć, a u njoj je poginulo ukupno devet osoba. S NBA zvijezdom je u helikopteru bila i njegova 13-godišnja kći Gianna. Osim Bryanta i njegove kćeri, poginulo je još šest putnika i pilot.

Helikopter se srušio u maglovitom vremenu u predgrađu Los Angelesa. Vatrogasci su priopćili da su poziv primili u 9:47 sati po lokalnom vremenu, nakon rušenja helikoptera koji se pritom i zapalio.

Rečeno je da je Bryant helikopterom putovao u Mamba akademiju u Thousand Oaks na košarkaški trening.

Iz mrtvačnice u Los Angelesu su poručili da se očekuje da će izvlačenje tijela poginulih potrajati zbog strašnih uvjeta na mjestu nesreće, ali i udaljenosti same lokacije. Zatvorene su i ceste koje vode do mjesta nesreće zbog mnoštva posjetitelja koji su pokušali do tamo doći.

Na mjesto nesreće je došlo 56 vatrogasaca. Stigao je i helikopter hitne pomoći.

'Naši vatrogasci su stigli na mjesto nesreće sa svojom medicinskom opremom i opremom za gašenje vatre na helikopteru. Bilo im je posebno teško jer je magnezij, kojeg je bilo u požaru, posebno teško ugasiti jer on reagira s kisikom i vodom', rekli su vatrogasci.

Nesreću istražuju Federalna uprava za zrakoplovstvo i Nacionalni odbor za sigurnost prometa. Pomaže i FBI, što je uobičajena praksa u ovakvim slučajevima. I proizvođač helikoptera Sikorsky je priopćio da surađuje u istrazi.

Takav tip helikoptera, S-76, relativno je veći i složeniji od mnogih drugih civilnih helikoptera, što je pridonijelo sigurnosti takvih helikoptera u posljednjih 40 godina.

Njihova sigurnost u velikoj se mjeri pripisuje dizajnu dvostrukih turbina, kao i strožoj obuci i činjenici da su za takav tip helikoptera uglavnom potrebna dva pilota, za razliku od većine ostalih. S-76 je uspješan helikopter za korporativni prijevoz i prijevoz VIP osoba. Njegova je kabina posebno udobna, a u helikopteru S, 76 proizvođača Sikorsky letjela je čak i kraljica Elizabeta 2.

Kobni helikopter je legendarni košarkaš koristio već godinama, a Bryant je njime dolazio čak i na utakmice iz svoje kuće u Staples centar.

Business Insider piše da je helikopter koristio i kako bi ostao u formi za utakmice.

'Koliko god seksi se činila vožnja helikopterom, Bryant kaže da mu je to samo jedan od načina održavanja tijela. Nije to ništa drugačije od dizanja utega ili, primjerice, njegovih Nike tenisica rađenih po mjeri. S obzirom na njegov slomljeni prst, krhka koljena, bol u leđima i ostalo, Bryant ne može dva sata sjediti u automobilu. Zato mu helikopter pomaže da dođe do Staples centra i osjeća se dobro i svježe, spreman za utakmice.'

Međutim, zanimljivo je da on nikada nije bio vlasnik te letjelice. Kobe ju je iznajmljivao, a s vremenom je razvio takav odnos s kompanijom za rentanje da se helikopterom mogao poslužiti kad god je htio. Prije deset godina helikopterom je došao na paradu povodom osvajanja naslova, a dvije godine poslije posudio je letjelicu suigraču Steveu Blakeu kako bi stigao na liječnički pregled.

Posljednja fotografija tog helikoptera vezana je za Valentinovo prošle godine. Svoju suprugu Vanessu odveo je na romantičnu večeru.

Svjedoci kažu da nitko ne može vjerovati da je helikopter uopće sinoć poletio, s obzirom da je na području Kalifornije već danima gusta magla, zbog čega i zrakoplovi na glavni aerodrom u LA-u već danima kasne. Za Slobodnu Dalmaciju je Splićanka Maja Viličić koja godinama živi u LA-u rekla da se tamo sada mogu čuti pretpostavke da je helikopter zbog magle udario u brzo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 19:48