NEREDI U TORONTU

FOTO, VIDEO Summit G20: Uhićeno više od 180 prosvjednika

 Reuters

TORONTO - Više od 180 osoba uhićeno je u neredima koji su izbili u Torontu tijekom susreta državnika G20 koji se odvija u tom kanadskom gradu.

Policija se s prosvjednicima obračunala koristeći pendreke i suzavac nakon što su aktivisti zapalili nekoliko policijskih automobila te čekićima porazbijali stakla na vozilima te izloge dućana. Do sukoba je došlo kada su prosvjednici pokušali probiti policijske kordone koji su osiguravali sigurnosnu ogradu iza koje se održavao summit svjetskih čelnika.

U neredima su uništena najmanje tri policijska automobila.

Prema riječima ravnatelja torontske policije Billa Blaira, ovo su jedni od najvećih nereda s kojima su se susreli. Navodi i kako su prosvjednici sukobima pokušali odvući policijske snage iz zone sigurnosti ne bi li se njihovi suborci lakše probili do mjesta održavanja samog summita.

Iako se u neredima nije biralo oružje te su prosvjednici koristili sve od kamenja preko boca i palica do Molotovljevih koktela niti jedan od policajaca, srećom, nije ozlijeđen.

Kanada je za održavanje sigurnosti trodnevnog summita čelnika G8 najrazvijenijih zemalja svijeta i njegove proširene varijante G20 angažirala više od 19 tisuća policajaca što će kanadske porezne obveznike stajati više od 900 milijuna dolara.

Organizatori tvrde da je riječ o razumnim troškovima jer su angažirani pripadnici raznih grana sigurnosti: oružane snage, lokalna policija, kanadska kraljevska brdska policija te privatni zaštitari. Cijeli je centar Toronta blokiran, tvrtke su poslovanje prilagodile summitu (što pak rezultira novim troškovima), a kritičari upiru prstom u prijašnje summite.

Tvrdi se da je na posljednjem summitu u Pittsburghu u SAD-u na osiguranje potrošeno samo 12 milijuna dolara!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. lipanj 2024 07:14