100 TISUĆA NA ULICI

FOTO, VIDEO Novi sukobi na ulicama Atene: Gore zgrade, ozlijeđeno više od 130 osoba

Među ozlijeđenima je i 10 policajaca. Ukupno je uhićeno 23 ljudi, a još 25 je pritvoreno

NOVO >>>> 12:00 - ATENA - Dan nakon sukoba policije i prosvjednika otkrivena je prava šteta nereda na atenskim ulicama. Prema posljednjim informacijama, javlja AP, najmanje 45 zgrada je zapaljeno, među kojima je i obnovljeno najstarije atensko kino, dok su deseci dućana i lokala razbijeni i opljačkani.

Miris suzavca i dalje stoji u zraku, priopćile su strane agencije, te dodaju kako je u neredima ozlijeđeno više od 120 ljudi. Neredi su izbili i u drugim grčkim gradovima.

Vlasti navode kako je je čak 68 policajaca zatražilo medicinsku pomoć nakon napada kamenjem, predmetima ili benzinskim bombama. S druge strane, ozlijeđeno je najmanje 70 prosvjednika.

Policija je izvijestila kako je uhićeno najmanje 67 osoba. Grčki su policajci u nekoliko su slučajeva morali osiguravati i vatrogasne postrojbe u gašenju zgrada nakon što su prosvjednici bili zapriječili prolaz.

07:00 - Prosvjednici su se sinoć na ulicama Atene sukobili s polocijom te na nju bacali kamenje i Molotovljeve koktele. Do incidenta je došlo kod zgrade grčkog parlamenta, javlja AFP.

Ljutiti su Grci, nezadovoljni kontroverznim paketom mjera štednje koji su Grčke zatražili MMF i EU kako bi izbjegli bankrot, zapalili i nekoliko zgrada, a policija je koristila suzavac. Ministar zdravstva potvrdio je kako su ozlijeđene 54 osobe, među kojima i desetak policajaca.

Uhićene su najmanje 23 osobe, a 25 je pritvoreno. Situacija u Grčkoj nalazi se na samom rubu građanskog rata.

Na ulicama Atene prosvjedovalo je 80 tisuća ljudi, a još 20 tisuća okupilo ih se Thessalonikiju.

BBC javlja kako su borbe policije i prosvjednika na atenskim ulicama vodile do kasno sinoć, no nakon glasanja parlamenta, kojim je su predložene mjere štednje i prihvaćene, situacija se malo smirila. Novi režim štednje podržalo je 199 grčkih zastupnika, a 74 je bilo protiv.

Do sukoba je došlo kada su prosvjednici pokušali probiti policijski kordon postavljen oko parlamenta. Civilna zaštita priopćila najmanje 40 požara uzrokovani benzinskim bombama. Grčki je premijer Papandemos osudio nasilje navodeći kako 'tome nema mjesta u demokraciji'.

______________________________

ZAGREB - Grčki parlament trebao bi kasno večeras glasati za nove mjere štednje koje je predložila vlada, a uoči početka rasprave oglasio se premijer Lucas Papademos i rekao kako je država “samo jedan korak od Ground Zeroa”.

Predsjednik parlamenta otvorio je danas raspravu u popodnevnim satima, a očekivalo se kako se grčki zastupnici o novim rezovima u državnom proračunu neće izjašnjavati prije ponoći.

Televizijski prijenos

Premijer Papademos jučer se obratio naciji i parlamentarnim zastupnicima u televizijskom prijenosu i rekao kako je pred njima “povijesna odluka”.

“Samo smo korak od Ground Zeroa”, slikovit je bio premijer i upotrijebio izraz koji se koristi za označavanje mjesta detonacije u eksploziji bombe, a danas je poznat kao ime mjesta gdje su u terorističkim napadima na New York stajali tornjevi WTC-a. Papademos je rekao i kako zemlji prijeti “ekonomska i socijalna” katastrofa ako se parlament ne složi za nove mjere štednje koje su uvjet za dobivanje 130 milijardi eura vrijednog paketa pomoći od EU i MMF-a.

Istodobno, nacionalni sindikat pozvao je na nove prosvjede ispred parlamenta nakon što je okončan 48-satni opći štrajk. Prema prvim izvješćima, u središtu Atene okupilo se oko 25.000 prosvjednika. Promet je blokiran, a policija koristi suzavac. Sindikalisti i prosvjednici tvrde kako su zahtjevi Bruxellesa ucjenjivački.

Analitičari tvrde

Kako analitičari tvrde, iako će biti nekoliko zastupnika iz stranaka vladajuće koalicije koji će glasati protiv paketa štednje, očekuje se da će parlament ipak dati odobrenje vladinim mjerama. Te mjere, među ostalim, uključuju i otkaze za 15.000 ljudi u javnom sektoru, smanjenje minimalnih plaća za 20 posto i daljnju liberalizaciju radnog zakonodavstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. rujan 2024 13:18