IZVJEŠĆE O POKOLJU

FOTO, VIDEO: NOVE UZNEMIRUJUĆE SNIMKE IZ SIRIJE 'Ubijali su malu djecu dok su ih majke štitile tijelima'

'Nitko nije ostao' naslovljeno je izvješće koje svoje tvrdnje temelji na intervjuima sa preživjelima iz dva poharana grada - sa 15 očevidaca iz Al-Baide i s petoro njih iz Bainasa
 Human Rights Watch

Human Rights Watch objavio je izvješće u kojem detaljno opisuje pokolje nad civilnim stanovništvom kojeg su napravile sirijske prorežimske snage u gradovima Al-Baidi i Bainasu u svibnju ove godine i u kojem je prema tvrdnjama te udruge ubijeno najmanje 248 ljudi, među njima veliki broj žena i djece.

"Nitko nije ostao" naslovljeno je izvješće koje svoje tvrdnje temelji na intervjuima sa preživjelima iz dva poharana grada - sa 15 očevidaca iz Al-Baide i s petoro njih iz Bainasa. Priobalno područje u kojem se nalaze ta dva grada jest sunitskom enklavom u većinskom alavitskom i šijitskom okruženju.

Nakon dugotrajnih i krvavih borbi snage režima Bašara al-Asada, navodi se u izvješću, ušle su 2. svibnja u Al-Baidu iz kojeg su se povukle pobunjeničke snage i započele svoj krvavi pohod po kućama. Iduća tri sata pripadnici Asadovih snaga ulazli su u domove, odvajali muškarce od žena i djece, a potom bi uhićene muškarce okupili na jednom mjestu u svakoj od četvrti i ubili ih. Tada je, stoji u izvješću HRW-a, ubijeno i 28 žena te 14-oro djece.

Jedna svjedokinja iz Al-Baida opisala je trenutak u kojem su vojnici ušli u njezin dom, uhitili njezina supruga i njegovo troje braće, te ih odveli u susjedni stan gdje su ih pogubili.

- Čula sam pucnjeve. Prišla sam prozoru i vidjela vojnike kako napuštaju susjedni stan. Čim su otišli, uletjeli smo u susjedni stan i tamo našli mrtva tijela moga supruga i njegove braće - stoji u izvješću HRW-a.

Isti zločini zabilježeni su i u 10 kilometara udaljenom Bainasu. U oba grada ubijane su čitave obitelji uključujući i malu djecu, a neka od svjedočanstava govore o masovnim egzekucijama u kojim su žene bezuspješno pokušale svojim tijelima zaštititi svoju djecu. U Al-Baidi ubijeno je 167 ljudi, a u Bainasu njih 81 i to je, tvrdi HRW, jedan od najkrvavijih pokolja civila tijekom rata u Siriji i što potkrijepljuje fotografski i video materijal koji je objavljen uz izvješće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 23:45