ŽESTOKI SUKOBI

FOTO, VIDEO: KRVAVI ULIČNI RAT U KIJEVU Policija navalila na prosvjednike, dvije osobe ubijene!

 AFP

KIJEV - U Kijevu su u srijedu ujutro ponovno izbili sukobi između prosvjednika i policije pri čemu su u još nejasnim okolnostima najmanje dvije osobe ubijene, piše BBC .

Prosvjednici su na policajce, koji su krenuli s uklanjanjem postavljenih barikada u blizini središnjeg trga Majdana, počeli bacati kamenje i petarde, na što im je uzvraćeno suzavcem i gumenim mecima.

Ukrajinski premijer Mikola Azarov upozorio je da će policija ponovo upotrijebiti silu ako ne prestanu s neredima. Kazao je da su bili prisiljeni provoditi novi zakon protiv prosvjeda po kojem s pet godina zatvora mogu kazniti one koji se okupljaju oko javnih institucija. Rekao je i da su 'teroristi' s Majdana oteli ljude i premlatili ih.

Policija se u međuvremenu povukla u okolne ulice, a stanje se u središtu Kijeva donekle smirilo. Za srijedu poslijepodne najavljen je sastanak predstavnika oporbe s predsjednikom Viktorom Janukovičem

Demonstracije u glavnom gradu Ukrajine traju još od studenoga prošle godine, kada su ljudi na ulice, predvođeni opozicijom, izašli protiveći se Janukovičevoj odluci da odustane od potpisivanja važnog sporazuma s Europskom unijom.

U međuvremenu je sve preraslo u općeniti bunt protiv proruskih vlasti, koje su proteklih dana donijele uredbu o privremenoj zabrani prosvjeda. To je samo na ulice izvelo dodatni broj ljudi, a u sukobima sa snagama reda koji traju od nedjelje ozlijeđeno je na stotine ljudi. Među njima je najmanje 35 ozlijeđenih novinara, navodi nevladina organizacija za zaštitu medija. Većinom je riječ o ukrajinskim novinarima, a ozlijeđen je i jedan ruski dopisnik.

EU upozorava Ukrajinu na moguće akcije nakon nasilja

Europska unija je u srijedu izjavila da je šokirana posljednjim nasiljima u Ukrajini i upozorila Kijev na moguće akcije i posljedice za odnose s tom zemljom.

"Žalimo zbog upotrebe sile i nasilja", rekao je predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso i dodao da će EU procijeniti moguće akcije i posljedice za odnose s tom zemljom.

On je ocijenio da je prerano reći koje bi to akcije bile, te da će odluka o njima biti donešena u sklopu EU.

"Šokirani smo posljednjim novostima iz Ukrajine", rekao je Barroso u izjavi na početku jedne konferencije za novinare o klimi.

Ukrajinski vrhovni sud je objavio u utorak da su dvojica muškaraca ubijena vatrenim oružjem u središtu Kijeva, gdje od nedjelje traju sukobi specijalnih snaga i prosvjednika.

Barroso je pozvao sve strane da izbjegavaju nasilje i poduzmu mjere za smirenje stanja.

On je inzistirao na "odgovornosti ukrajinskih vlasti da poduzmu mjere za smirenje krize i da pokrenu pravi dijalog s oporbom i civilnim društvom o načinima nadilaženja krize.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 21:51