PODZEMNI LABIRINT

FOTO, VIDEO: JEZIVI PRIZORI IZ TAMNICE ZLA: U ovom su zatvoru džihadisti držali sisačkog zeta

Tajni zatvor IS-a u kojemu držali zatočene taoce otkriven je zahvaljujući bivšem zatvoreniku
 Facebook

Tajni podzemni zatvor u kojemu su džihadisti ISIS-a držali zatočene taoce, uključujući smaknutog Jamesa Foleyja, Stevena Sotloffa i sisačkog zeta Davida Hainesa, otkriven je zahvaljujući bivšem zatvoreniku koji ih je prepoznao na snimkama sirijske televizije i fotografijama.

Oslobođeni zatvorenici tvrde da su ih držali u bijednim uvjetima: izgladnjivali su ih, držali ih u prljavim malenim ćelijama na tvrdim betonskim podlogama. Vrlo slaba svjetslost dopirala je u zatvorske ćelije, a noću je bilo vrlo hladno.

Strašna tamnica nalazi se u napuštenoj tvornici u predgrađu Alleppa. Ondje su bili zadnja četiri mjeseca 2013. godine.

Bivši zatvorenici otkrili su jezivu istinu o teškim trenucima koje su proživljavali u zatočeništvu, a svjedoče da je među njima bila i jedna žena.

Prosirijska televizija snimila je stravične prizore zatvora nakon što su Al-Assadove snage protjerale pobunjeničke skupine iz toga područja.

Sirijski novinar koji je ušao u zatvor Sheikh Najjar osobno se uvjerio u bijedne uvjete u kojima je bilo zatvoreno 20-tak zapadnjačkih novinara i humanitaraca.

Objavio ih je na svojoj Facebook stranici, kao i stolicu sa remenima na koju su vezivali zatvorenike. Nije objasnio je li stolica u istom zatvoru.

- Kada su nas doveli tamo, to je bila samo tvornica. Onda su počeli graditi zatvor. Soba u kojoj su bili muškarci bila je večine 5x5 metara, sa toaletom. Uvjeti su bili užasni. Mnogi su zatvorenici bili izgladnjivani, a u podrumima je bilo vrlo hladno, rekao je jedan od zatvorenika.

- Tek u Raqqi su nas odlučili nahraniti. Svjeće su nam donosili samo kada je bilo vrijeme objeda, a to nije bilo često, tvrdi jedan sirijski zatvorenik.

Jedan europski taoc ispričao je za Daily Mail da su ga stavili u sobu s Jimom Foleyjem i Johnom Cantliejem 5. listopada. U to vrijeme tamo je bio i sisački zet, britanski humanitarac David Haines, koji je otet početkom 2013., a u rujnu ga je pogubio Jihadi John.

I Haines i Cantlie, koji je još uvijek živ, proveli su početak zatočeništva u Aleppu, a svi su završili u Sheikh Najjaru.

Zatvorenici su stizali iz raznih dijelova sjeverne Sirije, a u trenutku kad su napuštali otkrivenu tamnicu bilo ih je 19.

U tami zatvora ništa se nije vidjelo, ali bilo je vrlo razgovjetno.

- Najviše se mogao čuti Jim FOley, bio je najstariji i uvijek je zastupao grupu u razgovoru sa čuvarima. Uvijek je tražio bolji tretman za zatvorenike.

- Jednom su dobili novu odjeću, a Foley je rekao: 'Hvala Bogu, nosim istu odjeću već dvije godine', rekao je zatvorenik s kojim je razgovarao Daily Mail rekavši da su ga džihadisti mučili u prvim tjednima zatočeništva, no da u zatvoru Sheikh Najjar nitko nije podvrgavan strašnim metodama mučenja.

Tvrdi da je većina zatvorskih čuvara dolazili su iz afričkih zemalja, poput Tunisa i Maroka, te su jako dobro govorili francuski.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:34