PRVI DAN POGREBA

FOTO, VIDEO Deseci tisuća tugovali za 'Dragim vođom': I nebo plače jer smo izgubili našeg generala

Uz automobil s tijelom Jong-ila hodali su njegov nasljednik Kim Jong-Un te visoki vojni i politički dužnosnici
 AFP

NOVO >>> 17:01 - Završen je prvi dio dvodnevne ceremonije sahrane Kim Jong Ila, preminulog sjevernokorejskog čelnika. Ulicama Pjongjanga crna je limuzina prevozila njegovo tijelo, a deseci tisuća vojnika i građana pognulo je glave u znak počasti.

- Kako da nebo ne plače kad smo izgubili našeg generala, velikog čovjeka kojeg nam je poslalo? Sad, kad nas je smrt odvojila od njega, ljudi, planine i nebo liju krvave suze - govorio je tužno jedan vojnik na državnoj televiziji tijekom pogreba.

Pogrebu ne prisustvuje nikakva strana delegacija, ali analitičari vjeruju kako će pogreb 'Dragog vođe' biti iskorišten kako bi se demonstrirala vojna moć Sjeverne Koreje.

Tijeko Kim Jong Ila će biti balzamirano i položeno u stakleni sarkofag pored balzamiranog tijela njegova oca, Kim In Sunga.

Svečani pogreb je trebao započeti u rano prijepodne po lokalnom vremenu, ali je zbog sniježnih padavina ceremonija morala biti odgođena nekoliko sati. Vlast je angažirala građane da čiste 40 kilometara dugu rutu kojom se kretala pogrebna povorka.

-----------------------------------

PYONGYANG - Sjeverna Koreja započela je dvodnevni sprovod nedavno preminulog 'Dragog vođe', dikatora Kim Jong-ila.

Sjevernokorejska je televizija emitirala prizore sprovodne povorke u Pyongyangu koju je došlo pratiti više desetak tisuća osoba. Građani i politički te vojni dužnosnici stajali su na snijegu i plakali dok je vozilo s lijesom Jong-ila prolazilo ulicama grada.

Na snimkama se vidi crna limuzina s ogromnim portretom preminulog vođe između više desetaka tisuća vojnika pognutih glava u znak poštovanja ispred mauzoleja Kumsusan u Pyongyangu odakle je povorka krenula.

Iza prvog automobila kretala se limuzina s velikim buketom bijelog cvijeća, a potom dugi automobil s crnim lijesom Kim Jong-Ila, prekrivenim crvenom zastavom. Uz automobil hodali su Kim Jong-Un, sin i nasljednik Kim Jong-Ila na čelu zemlje, odjeven u tamno civilno odijelo, te visoki vojni časnici i dužnosnici, predstavnici Radničke stranke Koreje, jedine stranke u zemlji.

Prema službenom priopćenju sjevernokorejskih vlasti Kim Jong-il preminuo je 17. prosinca u 69. godini života nakon što je na čelu Sjeverne Koreje proveo 17 godina, od smrti svoga oca Kim Il-Sunga, utemeljitelja države.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. lipanj 2024 12:56