NEZAUSTAVLJIV DUH

FOTO, VIDEO Bivši vozač Formule 1 Alex Zanardi izgubio noge u stravičnoj nesreći pa osvojio paraolimpijsko zlato!

Kada je stigao u bolnicu, Zanardiju je preostalo jedva litra krvi. Liječnici su ga morali sedam puta oživljavati. Vratio se voženju utrka samo godinu i pol nakon nesreće, i nastavio voziti do 2009. godine, kada je prešao na biciklizam
 AP Photo/Alastair Grant

LONDON - Bivši vozač Formule 1 Alex Zanardi, koji je 2001. godine izgubio obje noge u stravičnoj nesreći na utrci u Njemačkoj, jučer je osvojio zlatnu medalju u paraolimpijskom biciklizmu.

Zanardi (45), bez nogu je ostao u ChampCar utrci u sudaru koji je prepolovio njegov bolid na pola i odsjekao mu obje noge, no nije se predao. Ubrzo nakon nesreće ponovno je hodao s protezama, a nastavio se i utrkivati sa posebno prilagođenim bolidom.

Kada je napustio utrke bolidima, prešao je na biciklističke utrke kako bi ostao u formi.

Jučerašnji dan obilježio je još jedan vrhunac u njegovoj nevjerovatnoj životnoj priči, kada je osvojio zlatu u H4 biciklističkoj utrci za paraplegičare, odvozivši 16 kilometara u 24 minute, 50,22 sekunde. Završio je čak 27 sekundi prije drugoplasiranog Njemca Norberta Mosandla.

- Ovo je veliko postignuće, jedno od najvećih u mom životu, rekao je Zanardi nakon utrke.

- Mukotrpno sam radio na tome da stignem do ove točke. Nevjerojatno je proživjeti takvo iskustvo s 45 godina. Nevjerovatan osjećaj. Stvarno, stvarno sam sretan s rezultatom.

- U ponedjeljak, morat ću naći nešto drugo, inače će mi život postati dosadan. Dat ću svojoj ženi tjedan dana da se opusti, ode u shopping, radi sve ženske stvari, a onda idemo dalje na posao, rekao je.

Zanardi je napomenuo i kako mu je Jimmy Vasser, vlasnik jednog od Indy500 trkaćih timova, obečao mjesto za volanom ako osvoji zlato.

- Morat ću ga nazvati danas navečer i reći: ‘Hej Jimmy, evo me, dobio sam zlato, što je s tim bolidom?’

Zanardi je vozio 45 utrka u Formuli 1 nakon svog debija 1993. godine. Na dan nesreće bio je u vodstvu utrke kada je izgubio kontrolu nad svojim Reynard-Honda bolidom u završnim krugovima, nakon čega se kanadski vozač Alex Tagliani zabio u njega sa 350km/h.

Kada je stigao u bolnicu, Zanardiju je preostalo jedva litra krvi. Liječnici su ga morali sedam puta oživljavati.

Vratio se voženju utrka samo godinu i pol nakon nesreće, i nastavio voziti do 2009. godine, kada je prešao na biciklizam.

- Činilo se glupo odustati od svega. Bilo je protiv svih izgleda. Ali to nije bila prva luda stvar koju sam učinio u životu. Na kraju sam bio u pravu.

- Ne biste smjeli juriti za nemogućim snovima, no ako imate horizont u koji se možete zagledati, sreća je odmah iza ugla, rekao je.

- Kada imate 40 godina, cijenite ono što činite svaki dan. Uživao sam u svakom danu treninga. Proživio sam magičnu avanturu i ovo je fantastičan završetak, zaključio je Zanardi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:26