KAOS U ZRAČNIM LUKAMA

FOTO: TISUĆE PUTNIKA ZAPELO NA TLU Otkriveno što je paraliziralo zračni promet u Londonu

A man rests on seats in the departures lounge in the north terminal at Gatwick Airport, south of London on December 12, 2014. A computer failure at an air traffic control centre sparked travel chaos in Britain on Friday as the peak Christmas season gets underway, officials said. Heathrow Airport, Europe's busiest hub, said 50 flights had to be cancelled and warned passengers to check their flight status before setting off. After more than an hour in which some departures were blocked and arrivals diverted, Britain's National Air Traffic Services (NATS) said the system had been restored and services were returning to normal. AFP PHOTO / JUSTIN TALLIS
 JUSTIN TALLIS/AFP

LONDON - Računalni kvar na radnim konzolama u centru za kontrolu leta odgovoran je za nedavne probleme u zračnom prometu u Velikoj Britaniji, koji se u subotu ponovno odvija neometano, objavile su nadležne britanske vlasti.

Mali broj letova i dalje je odgođen ili otkazan na londonskoj zračnoj luci Heathrow, navodi se na internetskoj stranici zračne luke.

Kvar se dogodio u petak u centru za kontrolu leta u Swanwicku na jugu Engleske, jednom od dvaju glavnih u zemlji.

Britanska nacionalna uprava za zračni promet NATS objavila je da se kvar dogodio prilikom prelaska na rad na drugim radnim konzolama, koje se stavljaju u funkciju ili u standby ovisno o potrebi.

"U ovom slučaju prijelaz između dva stanja računala izazvao je kvar u sustavu koji se do sada nije dogodio", priopćio je NATS.

"Kvar znači da kontrolori nisu mogli pristupiti svim podacima o pojedinim planovima letenja što značajno povećava njihov posao", navodi se i dodaje da je promet tada morao biti smanjen.

Riječ je o drugom takvom incidentu u tom centru u nešto više od godinu dana.

Britanski ministar prometa Patrick McLoughlin zatražio je u petak cjelovito objašnjenje incidenta zbog kojeg su vlasti morale ograničiti pristup britanskom zračnom prometu. Britanski parlament provest će o tome istragu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 06:35