VELIKO IZNENAĐENJE

FOTO: TAJNA SLAVNOG MOSTA Nevjerojatno otkriće na dnu mora ispod Golden Gatea u San Franciscu

 Robert V. Schwemmer, NOAA National Marine Sanctuaries

SAN FRANCISCO - U neposrednoj blizini poznatog mosta Golden Gate u San Franciscu na dnu mora pronađena je olupina parnog broda City of Chester, koji je ondje potonuo još 1888. godine u havariji koja je odnijela 16 ljudskih života.

Dana 22. kolovoza te davne godine u prijepodnevnim satima obitelji 106 putnika zaželjele su svojim najbližima dobro more na plovidbi prema Eureki u Kaliforniji, a zatim i Portlandu u Oregonu. Nad San Francisco i njegov zaljev spustila se gusta magla, a nedugo nakon isplovljavanja slaba se vidljivost ispostavila kobnom za brod, sagrađen od drvenog materijala i željeza.

Na fotografiji: City of Chester dok je bio čitav (San Francisco Maritime National Historic Park)

Gotovo se niotkuda pojavio mnogo veći Oceanic, čiji ga kapetan nije uspio na vrijeme zaustaviti. Došlo je do sudara i City of Chester se doslovce raspao na dva dijela te je nakon samo 6 minuta potonuo. Među 16 izgubljenih duša bilo je 13 putnika, uključujući dvoje male djece te trojica članova posade.

Više od 125 godina nakon tragedije koja je šokirala cijeli grad znanstvenici su sasvim slučajno otkrili olupinu ovog već gotovo zaboravljenog broda. Tijekom uobičajenog skeniranja područja radi izrade novih pomorskih karata, tek 66 metara od mosta Golden Gate prošle su godine uočili su nešto neobično.

Posebnom su opremom snimili morsko dno i shvatili da su otkrili davno potonuli brod.

Na fotografiji: Olupina City of Chestera (NOAA Office of Coast Survey)

U vrijeme ove havarije, most Golden Gate ne samo da nije postojao, nego njegova izgradnja nije bila ni u planu. Sagrađen je tek koncem 30-ih godina 20. stoljeća.

Američka Nacionalna uprava za oceane i atmosferu u suradnji s Nacionalnim povijesnim pomorskim parkom San Francisca u srijedu je objavila prvu snimku olupine nastalu uz pomoć sonara. Najavljeno je da će u bliskoj budućnosti za javnost biti organizirana izložba s čitavom galerijom slika, kako olupine, tako i samog broda dok je još bio čitav.

Ovo je otkriće svojevrsni podsjetnik na čvrste veze San Francisca s kineskim doseljenicima. Oceanic je, naime, u City of Chester udario pri kraju svoje plovidbe iz Kine, a lokalni su mediji tada s neskrivenom dozom rasizma pljuvali po Kinezima koji tobože nisu htjeli pomoći unesrećenim Amerikancima.

Na fotografiji: Novinska ilustracija sudara dvaju brodova

Ipak, kasnije se ispostavilo da je posada Oceanica odigrala ključnu ulogu u spašavanju života velikog dijela putnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2024 20:32