NAPAD 11. RUJNA

FOTO Sjećanje na 'blizance': Novi toranj ponovo dominira panoramom južnog Manhattana

Na mjestu Ground Zero-a gradi se više tornjeva. Svjetski trgovinski centar 1, nekad poznat i kao Toranj slobode, otvorit će se 2014.
 AP

NEW YORK - Jedanaest godina nakon terorističkog napada na Svjetski trgovinski centar (WTC) u New Yorku, novi, više milijardi dolara vrijedan toranj ponovo dominira panoramom južnog dijela Mahnattana, piše u utorak američki dnevnik US Today.

Većina memorijalnog kompleksa površine 32.374 četvornih metara otvorena je prošle godine, na 10. godišnjicu napada, a do sada ga je posjetilo oko 4,5 milijuna ljudi.

Udovica poginulog u napadu 11. rujna tek sad saznala njegovu sudbinu: '84. kat, zapadni ured, zarobljeno 12 ljudi'

AP

Muzej ispod trga još je nedovršen, a kako javlja Reuters, upravo je postignut dogovor o nastavku izgradnje Nacionalnog muzeja 11. rujna. Gradonačelnik Michael Bloomberg je potvrdio da je razriješen spor između zaklade koja vodi gradnju muzeja i Lučke kapetanije New Yorka i New Jerseya te će se radovi na podzemnoj strukturi sada nastaviti. Troškovi izgradnje procjenjuju se na 700 milijuna do milijarde dolara.

Na mjestu Ground Zero-a gradi se više tornjeva. Svjetski trgovinski centar 1, nekad poznat i kao Toranj slobode, otvorit će se 2014. na sjeverozapadnom uglu lokacije trgovinskog centra s oko 278.000 četvornih metara uredskog prostora, a imat će 104 kata i pet podzemnih katova.

Amerikanci obilježavaju 11. rujna: Umjesto sloge, političke svađe oko financiranja obnove

AP

Prva uredska zgrada koja će se otvoriti, u listopadu 2013. na jugoistočnom uglu lokacije, imat će 72 kata i to će biti Svjetski trgovinski centar 4. Sjeverno od njega niče Svjetski trgovinski centar 3 koji će imati 80 katova. Toranj broj 2 je tak u začetku i trebao bi imati 88 katova. Sveukupno će biti izgrađeno sedam nebodera.

Ispod memorijalnog kompleksa gradi se prometno čvorište koje će povezivati 13 linija podzemne željeznice i vlakove za New Jersey, a njegovo je otvaranje predviđeno 2015. Cijena izgradnje novog željezničkog kolodvora prvotno je procijenjena na 2.2 milijarde dolara, a sada se očekuje da će premašiti 3.5 milijarde dolara.

Planirana izgradnja centra reproduktivne umjetnosti, koji bi uključivao i kazališnu dvoranu s tisuću mjesta, već je godinama neizvjesna, no ove je godine osnovan upravni odbor kojem je povjerena zadaća prikupljanja donacija za izgradnju centra.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 04:33