PROSLAVA 65. DANA POBJEDE

FOTO: Putinova vojna parada za 40 milijuna dolara

Dio ruskih veterana protivio se dolasku NATO-ovih vojnika na njihovu paradu, no više od polovice građana to je podržalo
 AFP

MOSKVA - Prvi put od završetka Drugog svjetskog rata vojnici članica NATO-a marširali su moskovskim Crvenim trgom na proslavi 65. Dana pobjede.

Američki, britanski, francuski i poljski vojnici danas su defilirali trgom zajedno s nuklearnim raketama koje su tijekom hladnog rata bile usmjerene prema zapadnim državama. Posljednjih su godina ruski lideri ovu prigodu koristili da bi kritizirali Zapad, no predsjednik Dmitrij Medvedev ovaj je put proslavu odradio u pomirljivijem tonu.

Antihitlerovska koalicija

- Danas, na ovoj dostojanstvenoj paradi, vojnici Rusije i bivših sovjetskih republika te antihitlerovska koalicija marširaju zajedno - rekao je Medvedev pred više od 11 tisuća vojnika na Crvenom trgu.

Proslavi su prisustvovali i njemačka kancelarka Angela Merkel, kineski predsjednik Hu Jintao, izraelski predsjednik Shimon Peres te v.d. poljskog predsjednika Bronislawa Komorowskog.

No, među ruskim se veteranima moglo čuti nezadovoljstvo zbog prisutnosti NATO-ovih vojnika, iako je prema ispitivanjima javnog mnijenja to podržalo 55 posto građana.

Dan pobjede u Rusiji se i inače smatra najvećim sekularnim praznikom u zemlji i uvijek ga prate raskošne proslave, no ove su godine pripreme bile posebno intenzivne. Kremlj je na proslavu potrošio oko 40 milijuna dolara, dio i na rastjerivanje oblaka da ne bi bilo kiše.

Nećete biti zaboravljeni

Proslava je protekla uz svijest da su sada i najmlađi veterani u posljednjim godinama svoga života. - Vrijeme ima veliku moć, ali je slabije od ljudskog pamćenja. Nikad nećemo zaboraviti vojnike koji su se borili na fronti, žene koje su zamijenile muškarce u tvornicama, djecu koja su prošla za svoju dob nezamislive patnje - rekao je Medvedev.

Procjenjuje se da je u Drugom svjetskom ratu poginulo više od 26 milijuna Sovjeta, uključujući i 8,5 milijuna vojnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. lipanj 2024 10:06