POHVALILI SE ULOVOM

FOTO: POTRESNE SCENE IZ JAPANA 'Kad bi kitovi barem mogli vrištati, industrija bi prestala raditi to što radi, jer to baš nitko ne bi mogao podnijeti'

 
 REUTERS

Japanski kitolovci u ponedjeljak su se s pet brodova vratili u luku Kushiro na sjeveru zemlje s prvim ulovom - dva kita minke - i to prvi put nakon što su im poslije 31 godinu opet odobrili komercijalni kitolov.

Snimljeni su kako pomoću dizalice prebacuju životinje na kamion koji ih je poslije prevezao u tvornicu za preradu.

Radnici odjeveni u kombinezone kitove su iz papirnatih čaša polijevali sakeom u znak zahvalnosti, piše The Canberra Times.

Meso ulovljenih kitova prvo će se naći na aukciji na lokalnoj ribarnici u četvrtak, a poslije će se prodavati i u trgovinama u regiji, a možda i u glavnom gradu Tokiju.

- Ugodno smo se iznenadili kad smo ulovili minke. Nismo ih ni očekivali u ovim vodama, a naše prvo isplovljavanje u ponedjeljak trebalo je biti više-manje ceremonijalno - izjavili su kitolovci.

Japanska agencija za ribarstvo priopćila je kako kvota ulova za ovu godinu iznosi 227 kitova, što je znatno manje u usporedbi s 637, koliko je Japan posljednjih godina imao u sklopu svojih istraživačkih programa u Antarktiku i sjeverozapadnom Pacifiku.

Kitolovom se u Japanu bavi svega nekoliko stotina ljudi i on je, primjerice, u 2017. godini činio manje od 0,1 posto ukupne potrošnje mesa u toj zemlji.

- Nadamo se da će komercijalni kitolov pridonijeti lokalnom prosperitetu i prenijeti ovu japansku kulturu sljedećoj generaciji - rekao je Yasutoshi Nishimura iz agencije za ribarstvo.

Dr. Harry Lillie, brodski liječnik na kitolovcu koji je plovio područjem Antarktike, još je davne 1946. godine izjavio kako "su lovci sami priznali da bi, kad bi kitovi barem mogli vrištati, industrija prestala raditi to što radi, jer to baš nitko ne bi mogao podnijeti".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 12:30