KRVAVI OBRAČUN U KIJEVU

FOTO Policija suzavcem rastjerala stotine aktivista, ozlijeđen i boksački prvak Vitalij Kličko!

Ruski se u Ukrajini govori pretežno na istoku zemlje, a upravo su te regije Janukovičevo političko uporište
 AP

KIJEV - U srijedu ujutro policija je u Kijevu suzavcem rastjerala stotine, a prema nekim izvorima do tisuću aktivista koji su izašli na ulice zbog Zakona o statusu ruskog jezika koji je u utorak usvojen u parlamentu bez ikakve rasprave o mnogobrojnim izmjenama i dopunama. Do sukoba je došlo ispred zgrade u kojoj je predsjednik Viktor Janukovič trebao održati govor.

Ozlijeđeno je nekoliko prosvjednika i policajaca, a među ozlijeđenima je i boksački prvak i aktivist Vitalij Kličko . Ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je da su prosvjednici napali policiju bocama i sprejevima te da je zbog ozljeda u bolnicu zaprimljeno deset pripadnika elitne interventne policijske jedinice Berkut.

Zbog usvajanja kontroverznog zakona sedam je parlamentarnih zastupnika započelo štrajk glađu, a nekoliko čelnika klubova zastupnika u parlamentu je podnijelo ostavke. Zakon bi ruskom jeziku u Ukrajini dao status regionalnog jezika, tj. u regijama u kojima se govori mogao bi se koristiti u školama, bolnicama i drugim institucijama, iako bi ukrajinski ostao jedini nacionalni službeni jezik.

Ruski se u Ukrajini govori pretežno na istoku zemlje, a upravo su te regije Janukovičevo političko uporište. Njegovi protivnici općenito mu zamjeraju preveliku bliskost s Moskvom.

Janukovič je u srijedu odlučio odgoditi svoj govor, a one koje su podnijeli ostavke pozvao je na razgovor. Kasnije tijekom dana najavio je i da će biti primoran raspisati prijevremene izbore ako parlament ne stabilizira svoj rad.

Kličko, koji vodi opozicijsku skupinu Udar, Zakon o ruskom jeziku smatra "političkim samoubojstvom" te je pozvao oporbene zastupnike da bojkotiraju rad parlamenta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 01:23