ESKALACIJA NASILJA

FOTO NEREDI NA KOSOVU Ranjena 23 vojnika KFOR-a: Pucat ćemo ako bude potrebno!

KFOR navodi kako su prosvjednici nasilni i kriminalni te da će 'upotrijebiti sva odgovarajuća sredstva' ako im životi i dalje budu ugroženi
 AP

PRIŠTINA - Čak 23 vojnika međunarodnih mirovnih snaga KFOR-a ozlijeđeno je u sukobu sa srpskim prosvjednicima u ponedjeljak poslijepodne i navečer u mjestu Jagnjenci na sjeveru Kosova, prioćilo je glasnogovorništvo KFOR-a.

Do sukoba je došlo tijekom uklanjanja barikade na putu prema graničnom prijelazu Brnjak prema Srbiji.

- Prosvjednike se ne može nazvati mirnima, već nasilnim i kriminalnim. Svaka akcija koja ugrožava sigurno okruženje i bilo čiji život je neprihvatljiva. KFOR će poduzeti sve odgovarajuće mjere da osigura sigurnost svih ljudi i vojnika - navodi se u priopćenju KFOR-a.

Dodaje se kako su do sada pripadnici mirovnih snaga do sada koristili suzavac i gumene metke, ali će će upotrijebiti sva odgovarajuća sredstva ako im životi i dalje budu ugroženi.

Prema pisanju medija, situacija se u mjestu Jagnjenci smirila nakon KFOR-ova micanja barikade, no građani srpske nacionalnosti se i dalje okupljaju u velikom broju.

Podsjetimo, nešto ranije u ponedjeljak došlo je i do sukoba na putu između Kosovske Mitrovice i Zubina Potoka, također nakon što su vojnici KFOR-a maknuli barikadu. Kako bi ratjerali okupljene Srbe vojnici su morali koristiti suzavac i vodeni top dok su prosvjednici koristili kamenje i palice, a navodno i malokalibarsko oružje. Srpska strana demantira uporabu vatrenog oružja.

Tada su ranjena dva vojnika KFOR-a te više desetaka civila.

Do sukoba dolazi jer Srbi na sjeveru Kosova ne dopuštaju kosovskim vlastima, koje ne priznaju, da nadziru granične prijelaze Jarinje i Brnjak prema Srbiji. Još u rujnu zapriječili su dva prijelaza i ceste koje vode do njih te neprestano stražare. Nakon što KFOR makne barikade, lokalni ih Srbi redovito vrate natrag .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 07:49