SMOG NA ULICAMA

FOTO: MARATONCI POD MASKAMA Mediji upozoravali: 'Odustanite od utrke, zagađenje je preveliko!'

 AFP PHOTO / AFP PHOTO

PEKING Tisuće sudionika tradicionalnog Pekinškog maratona, održanog u nedjelju, istrčalo je utrku s maskama za disanje zbog oblaka smoga koji je prekrio grad.

Organizatori utrke nisu htjeli otkazati 34. međunarodni maraton iako je razina smoga bila opasno visoka, a mnogi zdravstveni i sportski djelatnici upozoravali su na opasnost po zdravlje maratonki i maratonaca.

Čak su i državni mediji, usko povezani s kineskom Komunističkom partijom, upozoravali sudionike da odustanu od utrke zbog toga što zrak u Pekingu 'nije pogodan za aktivnosti na otvorenom'.

Razina štetnih čestica u zraku (PM2.5), koje se povezuju s izazivanjem bolesti srca i pluća, iznosila je 244 mikrograma po metru kubičnom. To je čak 14 puta više od razine koju Svjetska zdravstvena organizacija smatra sigurnom.

No, većina je maratonaca odlučila ignorirati upozorenja o štetnosti te su u utrku krenuli sa zaštitnim maskama na licu.

'Strašno naporno', izjavio je Ma Dong koji je maraton istrčao s maskom. 'Mnogi su odustali zbog izmaglice, a trčanje s maskom zbilja je bilo neugodno, jer ne možete disati slobodno.'

Organizatori su podijelili 140.000 spužvi natopljenih vodom, savjetujući maratonce da dobro očiste kožu nakon izloženosti smogu.

Trkači su 'veličanstveno pridonijeli čišćenju pekinškog smoga, tako što su ga disali', šale se Kinezi na društvenim mrežama. 'Trebalo bi ih proglasiti ljudskim pročišćivačima zraka.'

Kineski premijer Li Keqiang u ožujku je objavio rat zagađenju, no situacija u velikim kineskim gradovima sve je gora.

Za vrijeme nedavne prijateljske utakmice između Brazila i Argentine, odigrane u Pekingu, brazilski reprezentativci praktički nisu izlazili iz hotela zbog zagađenja zraka.

Napadač Robinho, svoj je boravak u glavnom gradu Kine opisao 'kao da stojite pored lomače'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 10:47