TEŠKO ZANEMARIVANJE

FOTO: MAJKU IZ PAKLA STRPALI U KAVEZ Petogodišnju kćericu držala je u neljudskim uvjetima, a njezina ispovijest šokirala je okupljene novinare

 
 Profimedia, TASS

Majka petogodišnje djevojčice koju su prozvali 'ženskim Mowglijem', pronađene u stanu u strašnim uvjetima, tvrdi da je svoje dijete odgojila 'u dobrim uvjetima'.

47-godišnja Irina Garašenko kaže da voli svoju kćer unatoč tome što je živjela u stanu punom žohara i zatrpanom smećem. Zabrinuti liječnici su ustvrdili da petogodišnja djevojčica imena Ljuba (Ljubov) ne zna govoriti, nikad nije vidjela voće niti spavala u krevetu, te da se strašno boji vode.

Majka iz Rusije, inače fakultetski obrazovana, zadržana je u pritvoru na dva mjeseca zbog sumnje na pokušaj ubojstva. Ako bude osuđena za to, prijeti joj do 15 godina zatvora, javlja Mirror. Govoreći prvi put iza rešetaka na sudu, novinarima je rekla kako istražitelji iz Moskve smatraju da je tukla dijete i zanemarivala ju, dovodeći pritom njezin život u opasnost. Strašni uvjeti u kojima je djevojčica Ljubov pronađena šokirali su Ruse, a pravobraniteljica za djecu Anna Kuznjecova osobno je djevojčicu posjetila u bolnici.

Stanje doma u kojem je malena živjela s majkom tako je loše da su spasitelji morali nositi opremu za kemijsku zaštitu kad su ušli u stan. Majka pak tvrdi da to nije istina. Garašenko inzistira na tome da je svoje dijete podizala u dobrim uvjetima i dodaje da ne zna što se dogodilo u stanu.

'Istražitelj mu je rekao da tučem svoje dijete i guram je u suicid. No ja sam njezina mama, ja sam je rodila. Ona mi je prvo dijete, imala sam tad 41 godinu. Pet i pol godina sam je hranila i odgajala. Naravno da je volim, nikad je ne bih ostavila', kaže majka i dodaje da ne razumije što se dogodilo u stanu te da želi otići tamo i sama vidjeti o čemu je riječ. 'Ne puštaju me onamo i ne daju mi da vidim svoju kćer. Ne znam što se u stanu dogodilo. Priveli su me u blizini stana', kaže i dodaje da je netko sve inscenirao i uneredio njezin stan.

MOSCOW, RUSSIA - MARCH 12, 2019: Irina Garashchenko, the mother of a 5-year-old girl left alone in a Moscow apartment, charged with attempted murder, during a hearing at Moscow's Savyolovsky District Court. Sergei Fadeichev/TASS, Image: 418941308, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, TASS
Profimedia, TASS

Majka kaže da je nekoliko sati nije bilo kod kuće, no susjedi tvrde da je dijete danima ostavila samo. Plakanje djevojčice ih je alarmiralo pa su pozvali policiju. Njezina majka inače radi u jednoj energetskoj tvrtci i u financijskoj službi.

'Zarađujem novac, plaćam za sve, uzdržavam je i hranim. Bila je u dobrom stanju', dodaje Garashchenko i ističe da nije istina da dijete ne zna govoriti i komunicirati, no priznaje da djevojčica nije išla u vrtiće ili škole. Majka tvrdi da ju je ona sama obrazovala.

MOSCOW, RUSSIA - MARCH 12, 2019: Irina Garashchenko, the mother of a 5-year-old girl left alone in a Moscow apartment, charged with attempted murder, during a hearing at Moscow's Savyolovsky District Court. Sergei Fadeichev/TASS, Image: 418940153, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, TASS
Profimedia, TASS

'Brinem se kao i svaka majka. Želim je vidjeti, zagrliti i poljubiti. Ona je moje dijete i ja ću se za svoju kćer boriti', kaže. No susjedi tvrde da djevojčicu nisu vidjeli otkako je bila beba, a tada je bila zdrava. Postoje i tvrdnje da je Ljubov bila skrivena od svijeta te da joj je ogrlica urasla u vrat, a sada su je liječnici morali ukloniti.

MOSCOW, RUSSIA - MARCH 12, 2019: Irina Garashchenko, the mother of a 5-year-old girl left alone in a Moscow apartment, charged with attempted murder, during a hearing at Moscow's Savyolovsky District Court. Sergei Fadeichev/TASS, Image: 419069909, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, TASS
Profimedia, TASS

Susjedi čak kažu i da je majka nekoć bila opsjednuta čistoćom pa je čistila i mela čak i javne površine oko zgrada. Liječnici koji se brinu za djevojčicu tvrde da ona ne govori već da je sposobna samo proizvoditi nepovezane zvukove. Psihičkih poremećaja nema.

'Takav zaostatak u razvoju se događa kad se nitko ne brine za dijete, nitko se njome nije bavio', kažu liječnici. Djevojčica zna pokazati svoje oči, nos i usta, no ne zna za spavanje u krevetu. 'Zaspi u stolcu, sklupčana. Nikad nije vidjela voće. Kad smo joj ponudili mandarinu, nije znala što bi s njom i samo ju je gledala. Kad ju je probala, bila je vidno zadovoljna i nasmijala se. Jako se boji vode i još imamo problema s njezinom higijenom jer se uopće ne želi kupati. Strah ju je i elektronskih uređaja', kaže liječnik i dodaje da su htjeli učiniti EKG srca, no zasad to nije moguće. Za djevojčicu se zasad nitko drugi od obitelji nije raspitivao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:19