NASILJE U UKRAJINI

FOTO: KRVAVI OBRAČUN U PARLAMENTU Zastupnici se potukli, bacali heljdu i rižu, bilo je i krvavih glava

 AFP

Nasilje s kijevskih ulica danas se prelilo i u parlament – glasanje o proračunu rezultiralo je krvavim obračunom između vladajućih i oporbe. No, nakon stanke, kad se situacija donekle smirila, državni proračun za ovu je godinu ipak usvojen unatoč pokušaju opozicije da blokira rad Verhovne rade, ukrajinskog parlamenta.

Zanimljivo je da rasprave o proračunu zapravo uopće nije bilo. Zbog kaosa je potpredsjednik parlamenta Igor Kaletnik utvrdio kako nema uvjeta za raspravu i pokrenuo glasanje, a vladajućih je bilo sasvim dovoljno za usvajanje proračuna.

Stotinjak oporbenih zastupnika je još jučer okupiralo govornicu i stol predsjedništva te je predsjednik Verhovne rade Volodimir Ribak morao sjednicu otvoriti sjedeći na zastupničkom mjestu, a zbrci su pridonijeli i (vjerovali ili ne!) heljda i riža koju su zastupnici pobacali po dvorani. Blokada govornice i stola predsjedavajućeg se nastavila i danas, ali unatoč pokušajima oporbe vladajući zastupnici su bez rasprave usvojili novi proračun i to po starinski - podizanjem ruku.

Inače, ovog je tjedna ozlijeđen i jedan od oporbenih lidera, bivši ministar unutarnjih poslova Jurij Lucenko, koji je izvukao deblji kraj u sukobu s policijom tijekom prosvjeda koji već tjednima traju na ulicama Kijeva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 23:31