HUMANITARNA DRAMA

FOTO: JUTARNJI U MAKEDONIJI Potresna svjedočanstva očajnika: 'Noćnamora! Pobjegli smo iz zemlje u kojoj bjesni rat, a sada gledamo isto ovdje...'

Stanje je alarmantno zbog velikog broja djece i trudnica. Djeca su traumatizirana, hitno trebaju pomoć
 Maja Zlatevska / CROPIX

Nekoliko vlakova koji su svaki put doslovno prepuni izbjeglicama odlaze dnevno od Đevđelije na jugu Makedonije prema graničnom prijelazu Tabanovce na sjevernoj makedonskoj granici sa Srbijom, gdje bi trebali nastaviti put prema zapadnoj Europi. Makedonske vlasti odlučile su uvesti hitne željezničke linije prema srpskoj granici kako bi se brže prevladala humanitarna kriza s izbjeglicama iz Afrike i Azije koja je kulminirala proglašavanjem izvanrednog stanja u zemlji. Međutim, mali je broj onih koji dobivaju priliku prijeći preko granice pa iza granične linije i dalje ima tisuće umornih i iscrpljenih izbjeglica koje čekaju za ulazak u zemlju.

Otvorite granice!

Mnogi od njih očajnički su izvikavali: “Otvorite granice, ne želimo ostati ovdje!” - Noćna mora se nastavlja. Pobjegao sam iz zemlje u kojoj postoji rat, a sada gledam prizore koji su jednako uznemirujući. Djeca i žena plaču kako bi mogli nastaviti svoj put do spasa i sigurnosti, ali nas netko sprječava i zatvara granice - rekao nam je izbjeglica iz Sirije dok je čekao na željezničkoj stanici.

Oni koji ne nalaze mjesto u vlaku pokušavaju taksijem doći do makedonsko-srpske granice nadajući se na ulazak na teritorij Srbije bez većih problema, iako je i tamo situacija jednako teška. Većina od tisuća migranata samo je u tranzitu kroz Makedoniju i Srbiju na putu prema Europskoj uniji, ali ipak im se broj znatno povećao u posljednjih nekoliko mjeseci, stvarajući izbjegličke kampove na granicama tih zemalja.

Iako se činilo da se napeta situacija smiruje, makedonska policija jučer je ponovno koristila šok-bombe. Nekoliko stotina očajnih ljudi probilo se kroz policijski kordon i razbježalo preko granice. Izvjestitelji s terena javili su da je bilo i ozlijeđenih, a nakon policijskog odgovora situacija se ponovno smirila. Jučer su policajci i pripadnici makedonske vojske koji su raspoređeni duž graničnog pojasa pomagali izbjeglicama nudeći im vodu i hranu.

Fotoreportaža s makedonsko-grčke granice

Prihvatimo sve

Propust i kontrola migranata odvijao se malo ubrzanim tempom pa nije bilo većih incidenata. Ipak je i dalje zabrinjavajuće i alarmantno stanje zbog velikog broja trudnica i djece koji se nalaze u improviziranim kampovima na graničnim pojasima doslovno zaglavljeni na ničijoj zemlji. Spavaju pod otvorenim nebom te su u stalnoj opasnosti. Brojni aktivisti iz nevladinih organizacija i volontera iz zemlje i inozemstva su na terenu kako bi im pružili pomoć u ovim teškim vremenima.

Aktivist za dječja prava Dragi Zmijanac smatra da su ta djeca traumatizirana i potrebna im je hitna pomoć.

- Na graničnom prijelazu Evzoni - Bogorodica tisuće izbjeglica čekaju na ulazak u Makedoniju. Ima više od stotinu djece, čiji su životi izravno ugroženi. Oni su pod stalnom prijetnjom nepredvidivih opasnosti koje vrebaju na graničnom pojasu. Djeca su u traumatskom stanju i treba im hitna pomoć. Apeliramo da makedonska vlada osigura prihvaćanje sve djece - izbjeglice. Kao potpisnica Konvencije o pravima djeteta Makedonija je dužna osigurati sve vrste zaštite za djecu - rekao nam je Zmijanac iz organizacije Međaši.

Humanitarna kriza

Smatra da UNHCR, IOM i Crveni križ imaju glavnu odgovornost za pomaganje i podržavanje izbjeglica te da se Srbija, Makedonija i Grčka ne mogu same nositi s ovom humanitarnom krizom.

- Ovo je humanitarna kriza koju treba riješiti međunarodna zajednica. Potrebno je da sve države otvore svoje granice i prihvate izbjeglice kako bi se podjednako podijelio teret koji sada nose Grčka, Makedonija i Srbija - dodaje on. U međuvremenu, očekujući novi i vrlo vjerojatno veći val migranata, i druge susjedne zemlje poduzimaju izvanredne mjere. Srbija je pojačala policijsku prisutnost na granicama s Makedonijom, a zbog alarmantne situacije s migrantima i bugarska vojska bit će raspoređena na granici s Makedonijom i Grčkom, odlučile su bugarske vlasti. Bugarsko ministarstvo obrane predložilo je da vojne kopnene snage i granična policija od utorka provedu zajedničke aktivnosti na kritičnim točkama i graničnim prijelazima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 06:45