KONAČNO SPAS

FOTO Iscrpljeni, očajni i prestrašeni... Civili evakuirani iz Azovstala stigli u Zaporižije

U subotu je Kijev priopćio da su sve žene civili, djeca i starije osobe evakuirani iz golemog metalurškog kompleksa Azovstalja
 Dimitar Dilkoff

Više od 170 civila iz Mariupolja, među kojima je četrdesetak evakuirano iz čeličane Azovstala u toj luci na jugoistoku Ukrajine koja je gotovo u cijelosti pod ruskom kontrolom, stigli su u nedjelju navečer u Zaporižija, javlja francuska novinska agencija.

Evakuirani civili, neki s malenom djecom, izašli su iz bijelih autobusa koji su ih dovezli do parkirališta trgovačkog centra u tom velikom gradu na jugoistoku Ukrajine koji je postao prihvatilište za sve koji bježe s područja pod ruskom okupacijom.

Humanitarni radnici pratili su starije osobe, među njima i gospođu u invalidskim kolicima.

image
Dimitar Dilkoff
image
Dimitar Dilkoff
image
Dimitar Dilkoff
image
Dimitar Dilkoff

Ukupno su 174 civila u osam autobusa stigla "iz mariupoljskog pakla", objavila je na Twitteru UN-ova humanitarna koordinatorica za Ukrajinu Osnat Lubrani.

"Nakon ove nove operacije ukupni broj evakuiranih iz te zone premašio je 600", istaknuo je u priopćenju UN-ov Ured za koordiniranje humanitarnih poslova.

U petak je dopredsjednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk rekla da je "50 žena, djece i starijih osoba evakuirano iz Azovstalja".

"No naš posao nije gotov", rekla je Lubrani, dodajući da "deseci ljudi koji su se ovih dana htjeli priključiti konvoju nisu to uspjeli učiniti".

image
Dimitar Dilkoff
image
Dimitar Dilkoff
image
Dimitar Dilkoff
image
Dimitar Dilkoff

U subotu je Kijev priopćio da su sve žene civili, djeca i starije osobe evakuirani iz golemog metalurškog kompleksa Azovstala, posljednjeg uporišta iz kojeg su ukrajinski branitelji pružali otpor ruskim snagama u razorenom Mariupolju.

"Ovaj dio humanitarne misije u Mariupolju je završen", rekla je Vereščuk na društvenim mrežama, a predsjednik Volodimir Zelenskij je istaknuo da još treba evakuirati ranjenike i medicinsko osoblje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 01:52